„Assad și patronii săi, Rusia și Iranul, bombardează Idlibul pentru a consolida dominația exclusivă asupra Siriei. Occidentul, care este inactiv și doar urmărește ceea ce se întâmplă, trebuie acum să plătească pentru restaurarea țării. În Uniunea Europeană, slăbește rezistența față de acest calcul cinic”, scrie publicația germană Die Welt.

„Cu zeci de oameni uciși și grav răniți doar săptămâna trecută, zona tampon creată anul trecut în jurul Idlibului, pe care armata rusă și turcă trebuiau să o apere, acum pare doar o farsă”, notează autorul articolului, potrivit paginaderusia.ro.

„Încă o dată devine clar unde este trasată linia reală a războiului sirian: axa Moscova-Teheran-Damasc funcționează de fapt la unison cu teroriștii islamici – toți sunt uniți în mod obiectiv de intenția de a distruge ultimele rămășițe ale revoluției împotriva lui Assad”, subliniază jurnalistul.

În același timp, Occidentul, așa cum s-a întâmplat des și înainte, privește inactiv acest „mașină de tocat carnea”.

Kremlinul și protejații săi din Damasc cer acum cu obrăznicie Occidentului, în special UE, sa achite factura pentru refacerea țării, pe care tot ei înșiși au pus-o la pământ. Dar aceasta nu înseamnă altceva decât că Occidentul va trebui sa finanțeze restaurația în Siria a regimului terorii lui Assad, spune articolul.

În această privință, promisiunile goale ale Kremlinului privind ” procesul politic „care implică toate părțile în conflict se dovedesc a fi o adevărată minciună propagandistică. În fapt, Occidentul ofera deja partea leului în ajutoarele umanitare pentru cei 11,7 milioane de sirieni afectați de război; inclusiv 5,6 milioane de persoane care au fost nevoite să părăsească țara în fața mașinii da război a lui Putin și Assad.

„În același timp, țările donatoare nu pot verifica daca banii ONU care ajung în regiunile guvernate de regimul Assad și aliații săi sunt redirecționați spre obiectivele regimului – de exemplu, pentru a popula teritoriile devastate cu grupuri loiale dictaturii”, – scrie ziarul.

Europenilor li se spune că, datorită finanțării reconstrucției țării, vor fi create condiții pentru întoarcerea a milioane de refugiați sirieni, dar jurnalistul observă că, în același timp, există amenințari de a mentine refugiații deja acceptati de UE, cu toate problemele de sprijin și integrare a acestora, sau sa trimita și mai mulți refugiați, dacă țările UE nu respectă planul regimului și a protectorilor acestuia.

Cu toate acestea, nu ruina țării este principalul motiv pentru care oamenii se tem să se întoarcă în Siria.

„Ei se tem in fapt de razbunarea regimului, ca la intoarcere îi așteapta arestările, tortura și alte represiuni”, subliniază publicația.

Deși UE încă se opune calculului cinic al lui Putin și al lui Assad, în Europa „există o presiune din ce în ce mai puternică din partea forțelor pro-Kremlin care urmăresc să-l curteze pe dictatorul sirian, sa-i  imaculeze regimul. Astfel, guvernul gemran deja vorbeste despre necesitatea unor negocieri cu Assad privind garanțiile de securitate pentru cei care doresc să se întoarcă acasă, dar având în vedere echilibrul real al puterii, speranța unor astfel de „garanții” este iluzorie, este convins autorul.

„Declarația președintelui Donald Trump privind retragerea rapidă a trupelor americane din Siria după presupusa victorie asupra ISIS,ctioneaza asupra lui Assad și patronii săi ca un fel de acord tacit că ei si numai ei pot determina soarta țării”, spune jurnalistul.

„Faptul că câmpul de luptă, printre altele, este transferat și Iranului, nu se încadreaza nici cu scopul declarat de SUA al izolării acestei țări”, observa autorul.