Vicepreședintele Bundestag-ului german, Wolfgang Kubicki, a cerut ca ambasadorul SUA la Berlin să fie expulzat după ce acesta și-a permis să critice planul de cheltuieli al Germaniei pentru NATO.

Wolfgang Kubicki a declarat că ministrul german de Externe „ar trebui să-l declare pe Richard Grenell persona non grata imediat”, transmite Der Spiegel, citat de politico.eu  

Kubicki, care este și vicepreședintele Partidului Liber Democrat, a cerut expulzarea diplomatului american după ce Grenell a criticat bugetul Germaniei stabilit de Ministerul Finanțelor și a declarat că este inacceptabil faptul că Germania este pe cale să nu-și îndeplinească angajamentele cu privire la finanțarea NATO.

Conform ultimului proiect de buget al Germaniei, cheltuielile pentru apărare vor fi de 1,37 % din PIB și vor scădea pe termen mediu. Statele membre ale NATO și-au pus scopul de a atinge pragul de cheltuieli de 2% din PIB până în anul 2024 - o inițiativă a  președintelui american Donald Trump.

Grenell a scris pe contul oficial de Twitter al Ambasadei SUA de la Berlin „Reducerea angajamentelor sale deja inacceptabile privind pregătirea militară este un semnal îngrijorător pentru cei 28 aliați NATO ai Germaniei”.

Kubikci a declarat că este inacceptabil faptul că „ambasadorul SUA a intervenit încă o dată în chestiunile politice a republicii federale suverane”.

„Dacă un diplomat american acționează ca un înalt comisar al unei puteri ocupante, el va trebui să afle că toleranța noastră are limite”, a declarat Kubicki