Miniştrii pentru Europa din mai multe ţări membre UE, inclusiv George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, au îndemnat marţi Marea Britanie să prezinte o strategie clară privind Brexit, în contextul în care joi va avea un summit crucial al liderilor europeni.

„Suntem cu adevărat epuizaţi de aceste negocieri.", a declarat Michael Roth, ministrul german pentru Europa, care a participat marţi la o reuniune cu omologii săi din statele UE, potrivit mediafax.ro.

„..Mă aştept la propuneri clare şi precise [privind] de ce o astfel de amânare este necesară. Dragi prieteni de la Londra, vă rog, prezentaţi!..", a adăugat Roth.

Miniştrii europeni urmează să fie informaţi de Michel Barnier, negociator-şef al UE, despre opţiunile privind o posibilă amânare a procesului de ieşire a Marii Britanii din Blocul comunitar.

O decizie în această privinţă urmează însă să fie luată joi, cu ocazia summitului liderilor statelor membre UE.

La rândul său, Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a solicitat Guvernului britanic să ofere motive "credibile" pentru amânarea Brexit.

George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a declarat că în acest moment situaţia este şi mai neclară după ce preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a avertizat luni după-amiază că premierul Theresa May nu poate supune votului proiectul de acord Brexit în forma care a fost deja respinsă de parlamentari.

„Trebuie să evităm situaţiile precum cea de acum, în cazul în care nu există majoritate pentru lucrurile cerute de Guvernul britanic", a declarat Hans Dahlgren, ministrul suedez pentru Europa, adăugând că liderii UE sunt în continuare dispuşi să fie constructivi şi „să ducă până la capăt [procesul Brexit]".