Două bombardiere capabile să transporte arme nucleare și rachete de croazieră au fost trimise în Europa. Aparatele SUA vor staționa la o bază a Forţelor Aeriene Regale din Marea Britanie.

Este vorba despre două aeronave de tip B-52 care ajung în Marea Britanie după mai bine de 15 ani. La războiul din Irak s-a mai aflat un asemenea avion în Regatul Unit, în anul 2003, gata să intervină în orice moment, scrie Libertatea. 

Mutarea armatei americane vine în contextul în care, la începutul anului, Statele Unite şi Rusia şi-au anunţat retragerea din tratatul bilateral privind forţele nucleare intermediare, acuzându-se reciproc de încălcarea acestui pact în vigoare din 1987, relatează Digi24.

Bombardierul B-52 poate transporta până la 32 de tone de armament şi se află în serviciul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite de mai bine de 60 de ani. Este una din cele mai puternice arme ale americanilor.

Și în România a aterizat un asemenea aparat, în toamna anului trecut. Acesta a desfăşurat activităţi de antrenament în comun în spaţiul aerian al României, la Bazele aeriene Mihail Kogălniceanu şi Borcea, alături de Forţele Aeriene Române.

De cealaltă parte, Rusia a decis să plaseze bombardierele strategice cu capacităţi nucleare Tupolev Tu-22M3 în Crimeea ca răspuns la sistemul anti-rachetă american din România, susține agenţia rusă RIA, cu referire la declaraţiile unui parlamentar rus.