Președintele Klaus Iohannis, a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles, la 6 februarie 2019, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decretul semnat de șeful statului a fost posibil după ce Senatul a ratificat, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi – 96 – în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru ratificarea aderării Macedoniei la NATO.

Anterior, proiectul de lege a fost adoptat, tot în unanimitate, de Camera Deputaților, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui document.

Ratificarea protocolului reprezintă o etapă procedurală în parcursul Republicii Macedonia de Nord spre calitatea de membru cu drepturi depline al NATO. Prin ratificarea acestui protocol, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Republica Macedonia de Nord să devină al 30-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Aderarea Macedoniei la NATO, un proces amânat încă din 2008 de la summitul de la București, a devenit posibilă după ce în ultimele opt luni au fost înregistrate evenimente politice istorice. Mai întâi, guvernele de la Atena și de la Skopje au semnat pe 12 iunie acordul de Prespa în care puneau capăt disputei istorice cu privire la modificarea denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Republica Macedonia de Nord. Apoi, la summit-ul NATO din 11-12 iulie, Macedonia a fost invitată oficial de către liderii NATO pentru a se alătura Alianței. Ulterior, în luna septembrie, o majoritate de 90% a cetățenilor prezenți la referendumul privind schimbarea denumirii țării au optat pentru această modificare, deschizând calea spre aderare. La începutul acestui an, acordul de la Prespa a fost ratificat pe 11 ianuarie de Parlamentul de la Skopje și pe 16 ianuarie de Parlamentul de la Atena.

De altfel, Grecia a fost prima țară a Alianței Nord-Atlantice care la 9 februarie ratifica protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, o dovadă simbolică a angajamentului Atenei de a pune capăt diferendului cu Skopje care dura de 27 de ani. Ulterior, acordul a fost ratificat și de Parlamentul din Muntenegru.

Pentru ca Macedonia de Nord să devină oficial cel de-al 30-lea membru al Alianței, este nevoie ca toate cele 29 de state membre NATO să ratifice protocolul, acest proces urmând să aibă loc până la finalul lui 2019 și începutul anului 2020. Până atunci, Macedonia va deține statutul de observator.

Republica Macedonia de Nord va deveni parte la acest tratat la data depunerii instrumentului de aderare la Guvernul Statelor Unite ale Americii, depozitarul Tratatului.