Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a cerut comisiilor parlamentare de profil să calculeze pierderile economice suportate de Crimeea în perioada în care s-a aflat în componenţa Ucrainei pentru ca Rusia să poată solicita despăgubiri de la Kiev.

El a formulat această iniţiativă la reuniunea comună a Consiliului Dumei de Stat şi Consiliului de Stat al Crimeei, informează blacknews.ro.

„..Ucraina a tratat Crimeea foarte, foarte incorect: au fost încălcate drepturile fundamentale ale cetăţenilor – dreptul la exprimare în limba maternă, la educaţie în limba maternă. (Ucraina) a distrus economia din Crimeea şi Sevastopol..”, a declarat Volodon, denunţând o politică distructivă a Kievului faţă de Crimeea.

„..Şi prin structurile noastre parlamentare europene, vom obliga Ucraina să plătească despăgubiri pentru pierderile pricinuite Crimeei în aceşti 25 de ani..”, de după destrămarea URSS, a afirmat preşedintele Dumei de Stat, în aplauzele celor prezenţi.

Potrivit şefului legislativului rus, această problemă ar trebui abordată fără întârziere.

Crimeea, care după destrămarea URSS a rămas în componenţa Ucrainei independente, a fost alipită Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum nerecunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională. Ucraina, la fel şi Occidentul, califică drept o anexare alipirea peninsulei la Federaţia Rusă.

Crimeea a aparţinut Rusiei din 1783 până în 1954, când secretarul general al CC al PCUS de atunci, Nikita Hruşciov, a decis să transfere peninsula către RSS Ucraineană, aminteşte presa rusă.