Suspectul australian arestat în legătură cu atacurile produse vineri dimineaţă la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, se descrie, într-un „manifest” rasist postat anterior pe Twitter, ca „un bărbat alb obişnuit”, „rasist”, „eco-fascist”, care „s-a decis să ia poziţie”.

Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a fost identificat de media din ţara sa ca fiind atacatorul care pare să fi transmis live pe Facebook în timp ce îşi împuşca victimele într-o moschee, relatează blacknews.ro.

Poliţia a cerut ca imaginile să nu fie redistribuite online, precizând că lucrează acum la retragerea lor de pe internet.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat că atacatorul de la moscheea Masjid al Noor din Christchurch este un cetăţean australian.

Un „manifest” care explică motivele atacului a fost postat vineri dimineaţă pe un cont de Twitter cu acelaşi nume şi cu aceeaşi imagine de profil ca şi pagina de Facebook care a transmis în direct atacul.

Titlul, „Marea înlocuire”, al textului de 73 de pagini pare să facă referire la o teză a scriitorului francez Renaud Camus privind dispariţia unor „popoare europene”, „înlocuite” de populaţii ne-europene imigrate, şi care cunoaşte o popularitate în creştere în mediile de extremă dreapta.

În manifest, Tarrant îşi descrie motivele atacului, afirmând că victimele erau „un mare grup de invadatori” care „încearcă să ocupe pământurile popoarelor mele mei şi să înlocuiască etnic poporul meu”.

Textul include o serie de întrebări şi răspunsuri, şi se deschide întrebarea: „Cine eşti?”. Răspunsul vine:

„Doar un bărbat alb obişnuit, de 28 de ani. Născut în Australia, într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici”.