Parlamentul European a votat, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, rezoluția privind relațiile politice dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, care conține propunerea de a stopa proiectul Nord Stream 2. Rezoluția prevede posibilitatea de extindere a sancțiunilor față de persoane concrete din Rusia, limitarea accesului Federației Ruse la finanțe și tehnologii, dar și anularea statutului de partener strategic al Rusiei în relațiile cu UE.

Documentul a fost propus pentru votare în luna martie de către eurodeputatul din partea Letoniei, Sandra Kalniete. Aceasta a propus, printre altele, ca UE să fie gata să adopte un șir suplimentar de sancțiuni, inclusiv sancțiuni care vizează persoane concrete din Rusia dar și limitarea accesului la finanțe și tehnologii, dacă Rusia va continua să violeze dreptul internațional, transmite RIA.  

Pentru rezoluție au votat 402 de deputați, împotriva au votat 163, iar 89 s-au abținut.

În rezoluție se regăsește și un îndemn către Comisia Europeană și serviciul diplomatic să „elaboreze de urgență propuneri legislative suplimentare la legea europeană comună „Lista Magnitski”, care ar permite introducerea interdicțiilor de obținere a vizelor și ar permite adoptarea de sancțiuni față de persoane concrete.” Este vorba, de exemplu, de blocarea proprietăților și a intereselor de patrimoniu pe teritoriul UE. Urmează să fie realizată și lista persoanelor sancționate.

Textul conține și declarația conform căreia Nord Stream 2 sporește dependența UE față de gazele rusești, reprezintă un pericol pentru piața internă din UE și nu corespunde politicii energetice a UE și a intereselor strategice. Din aceste cauze proiectul trebuie închis.

Nord Stream 2 este cea mai lungă conductă subacvatică din lume, cu un cost de realizare de opt miliarde de dolari.Proiectul promite să ducă anual - pe sub Marea Baltica - 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc până în Germania - şi de acolo către alte state europene. Conducta evită rutele din Europa de Est, în condiţiile în care - în prezent - cea mai mare parte a gazului rusesc ajunge în Germania prin ţevi care traversează ţări precum Polonia şi Ucraina. Preşedintele  american Donald Trump a criticat proiectul Nord Stream 2, prin care ruşii vor livra gaze Germaniei pe sub Marea Baltică.

Amintim că la 12 decembrie 2018, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție în care a criticat proiectul gazoductului Nord Stream 2. Și congresmanii americani i-au cerut Europei să nu participe la construcţia gazoductului Nord Stream 2, iar Casei Albe - să dispună sancţiunile de rigoare în acest sens.