O altă bancă din nordul Europei este acuzată de spălare de bani în favoarea Rusiei. Televiziunea finlandeză a scos la iveală că Nordea, care este de altfel cea mai mare bancă din nordul Europei, ar fi gestionat tranzacţii suspecte de 700 de milioane de euro în perioada 2005-2017, bani care ar fi provenit de la companii înregistrate în paradisuri fiscale, precum Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize.

Informaţiile obţinute de televiziunea finlandeză nu dezvăluie însă dacă Nordea a raportat sau nu autorităţilor tranzacţiile suspecte. Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, acţiunile Nordea au scăzut cu aproape 7%.

La rândul lor, băncile nordice SwedBank şi Danske Bank sunt deja acuzate de spălare de bani în Estonia.

Cea mai mare bancă din Danemarca este investigată în cinci ţări în legătură cu plăţi suspecte în valoarea de peste 200 de miliarde de euro din Rusia şi alte state foste sovietice, care au avut loc prin intermediul diviziei din Estonia.

Swedbank este de asemenea investigată de către autorităţile de reglementare din Estonia şi Sudia, tot în urma informaţiilor din presă, potrivit cărora banca ar fi spălat cel puţin 4 miliarde de dolari în perioada 2007-2015.

Sursa: Digi24.ro