Patru clădiri din Germania, precum și bani în Germania și Letonia, au fost confiscate în cadrul anchetei privind cea mai mare schemă de spălare a banilor din Rusia. Valoarea totală a fondurilor retrase este de aproximativ 50 de milioane de euro.

Autoritățile din Germania au confiscat proprietăți în valoare de 40 de milioane de Euro și alte aproape 10 milioane de euro bani cash, într-o anchetă privind Laundromatul rusesc, unul dintre cele mai mari cazuri de spălare de bani din istorie, scrie Deutsche Welle.

Cazul este investigat în legătură cu schema, numită Laundromat sau Russian Laundry, potrivit căreia 22 de miliarde de dolari au fost spălate prin băncile letoniene și cele din R. Moldova, a anunțat miercuri, 20 februarie Procuratura din Munchen și Oficiul Federal pentru Afaceri Penale.

Oamenii legii din Munchen investighează trei inculpați care dețin 40 de milioane de euro în domeniul imobiliar din statele federale Bavaria și Hesse. Cetățenia, sexul și vârsta suspecților, precum și alte detalii ale cazului nu sunt precizate, deoarece ancheta este încă în desfășurare, a declarat reprezentantul procuraturii.

Patru case au fost confiscate în orașele bavareze Nürnberg, Regensburg, Mühldorf am Inn și în Hessian Schwalbach am Taunus. În plus, anchetatorii au confiscat 6,7 milioane de euro în două agenții imobiliare germane și alte 1,2 milioane de euro într-un cont în una dintre băncile din Letonia.

-------------------------------------- Laundromatul rusesc a fost pus în aplicare de condamnatul Veaceslav Platon, prin intermediul unor persoane terțe și magistrați care confiscau sute de milioane de dolari ale unor companii rusești. Schema consta în sechestrarea conturile deținute în băncile moldovenești ale unor firme din Rusia iar mai apoi le treceau la noii proprietari care nici habar nu aveau de acești bani. Într-un final sumele enorme ajungeau în mai multe țări europene. 

-------------------------------------- După apariția în presă a mai multor informații privind Laundromatul rusesc, Procuratura Anticorupție a inițiat investigații care s-au soldat cu reținerea în 2016 a 14 judecători și doi executori judecătorești, care semnau deciziile de judecată iar mai apoi le puneau în aplicare.