O reprezentanță a „Comunității militar istorice ruse” din Federația Rusă a fost deschisă pe data de 11 februarie curent în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al comunității respective, reprezentanța de la Chișinău își propune să răspândească în Republica Moldova istoria militară a Rusiei și să contracareze încercările de denaturare a acesteia.

Pe lângă sarcinile de promovare și conservare a istoriei militare ruse, Comunitatea militar istorică rusă are în obiectivele sale de activitate și „dezvoltarea organizațiilor militar-sportive”, detalii AICI.

Activitatea organizației se va desfășura în colaborare cu Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, cu Centrul rus de Știință și Cultură, precum și cu alte asociații obștești din regiune, se arată în comunicatul Comunității militare istorice ruse.

Reprezentanța din Chișinău va fi condusă de liderul organizației obștești „Clubul istorico-patriotic rus”, Aleksei Petrovici, care, de mai mult de zece ani, participă la lucrări de cercetare a locurilor unde au căzut ostașii ruși în ce de-al Doilea Război Mondial, organizează acțiuni de comemorare și acordă sprijin veteranilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Aleksei Petrovici a fost decorat de către Ministerul rus al Apărării pentru căutarea activă ai „apărătorilor patriei” din 1941-1945 și a primit diplome de la organizația „Ruskii mir”(Lumea rusă) și „Holocaust”.

Vom aminti că experți naționali și internaționali în securitate susțin că în ultimii ani, în cadrul războiului hibrid purtat de Rusia, Kremlinul a intensificat activitatea pe dimensiunea „soft power” a politicii sale externe pentru a interveni în evoluțiile politice de la Chișinău. 

Pentru aceasta Moscova a deschis și întreține la Chișinău un număr impunător de ONG-uri și instituții mass-media care promovează activ interesele politice externe ale Federației Ruse și susțin forțele politice pro-ruse de la Chișinău, în cazul ultimelor ani – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Despre activitatea și numărul acestor „fundații” soft-power s-a referit expertul în probleme de securitate, Rosian Vasiloi, în câteva materiale publicate pe blogul său. Vedeți aici: Partea I și Partea II.