Atacurile Moscovei la adresa Ambasadei SUA din Chișinău sunt parte a războiului hibrid rusesc împotriva Republicii Moldova, crede Arteom Filipenko, expert în cadrul Institutului Național de Cercetări Strategice din Ucraina. Expertul a ironizat mesajul Moscovei presupunând că e inventat sub influența drogurilor.

„Cronicile războiului hibrid. Prima impresie după citirea acestui document al Ministerului de Externe al Rusiei este că se datorează consumului de cocaină de proastă calitate, cocaina de calitate din Venezuela nu avut efect și-a epuizat efectul”, a spus Filipenko.

Totodată, expertul presupune că, în cazul mesajului moscovit, ar fi vorba de două scenarii: MAE rus dă de înțeles că va face totul ce îi stă în puteri pentru victoria socialiștilor, ori se asigură de o eventuală înfrângere a socialiștilor la alegeri, de care se vor face vinovate SUA.    

„Este imposibil să înțelegi de ce a fost făcut acest comentariu. Ori MAE rus avertizează SUA și Republica Moldova, că Moscova va face orice pentru victoria socialiștilor la alegeri, ori își asigură spatele în cazul înfrângerii socialiștilor în cadrul alegerilor (n-au pierdut socialiștii și Dodon, ci americanii au uneltit)... La Moscova sunt convinși că rușii peste tot se luptă cu Washington-ul, fără de care, popoarele fostelor republici sovietice, i-ar fi iubit pe ruși cu cu cea mai mare și sublimă dragoste șși s-ar fi unit cu ei într-un legământ extatic”, a subliniat Filipenko.

Amintim că MAE rus acuzat SUA în special, ambasadorul american la Chișinău, Derek Hogan, de implicare în alegerile din Republica Moldova.  

„Ingerința în afacerile externe ale statelor străine a devenit de mult timp cartea de vizită a politicii externe a Washington-ului. Acest lucru este evident astăzi în special în Venezuela, unde Statele Unite încearcă, în esență, să efectueze o lovitură de stat. Din aceeași categorie face parte și ocupația unei părți din teritoriul Siriei, după încercările nereușite de a elimina de la putere Guvernul legitim din Damasc. Un scenariu similar se pare că este pregătit pentru Moldova”, au subliniat externele ruse.