După ce a părăsit Uniunea Europeană, Regatul Unit al Marii Britanii trebuie să fie pregătit să își extindă prezența militară în străinătate și să acționeze împotriva țărilor care încalcă legile internaționale, astfel încât să nu fie văzute ca un "tigru de hârtie", spune secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson.

"Brexit-ul ne-a condus într-un moment minunat în istoria noastră. Acesta este momentul în care trebuie să întărim prezența noastră la nivel mondial, să ne mărim letalitatea și greutatea", a spus ministrul în discursul său de la Londra, luni.

Extrasuri din discursul președintelui Ministerului Apărării au fost publicate astăzi de media britanică, potrivit Interfax.

Printre sarcinile propuse, Williamsons-a referit, printre altele și la înfruntarea unei "Rusii renăscute" în condițiile încetării Tratatului de eliminare a rachetelor intermediare și a celor mai scurte (INF).

Potrivit acestuia, țările NATO ar trebui să fie pregătite pentru noi amenințări din partea Rusiei „și să-și dezvolte abilitățile de a contracara provocările venite din partea Federației Ruse".

„Pentru astfel de acțiuni, Rusia trebuie să plătească scump", spune ministrul britanic al apărării în textul discursului său.

Ca o demonstrație a extinderii prezenței sale militare de peste mări, Marea Britanie va trimite în Marea Mediterană și în Oceanul Pacific portavionul Queen Elizabeth cu piloți britanici și americani , se spune în declarație.