Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat în 1987, interzice Statelor Unite și Rusiei să dețină rachete balistice și de croazieră lansate la sol cu ​​raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 kilometri. În primii ani ai acestui tratat istoric, ambele părți au distrus colectiv mai mult de 2600 de rachete.

Într-un material apărut pe The Moscow Times, Jon Huntsman, ambasadorul american la Moscova explică pașii care au dus la denunțarea tratatului INF de către SUA și care sunt încălcările de care se face vinovată Rusia.

Tratatul INF a reprezentat un efort de bună-credință între doi rivali pentru a deescalada amenințarea unui război nuclear, în special riscul atacurilor de scurtă durată. Președintele american Ronald Reagan a descris eliminarea unei întregi clase de arme ca fiind realizarea unei "viziuni imposibile", iar liderul sovietic Mihail Gorbaciov a declarat că are o "semnificație universală pentru omenire".

Din nefericire, odată cu unul dintre cele mai de succes acorduri de securitate ale istoriei, acum trebuie să ne confruntăm cu faptul că guvernul rus a încălcat tratatul prin producerea, testarea zborurilor și pregătirea exactă a tipului de rachete interzise de Tratatul INF. Ca urmare a acțiunilor Rusiei, SUA au notificat Rusia că își suspendă obligațiile care decurg din tratat.

SUA au anunțat că se va retrage în șase luni, în conformitate cu termenii tratatului. Statele Unite își păstrează dreptul de a renunța la notificarea de retragere din tratat înainte de sfârșitul acestei perioade de șase luni în cazul în care Rusia va reveni la respectarea completă și verificabilă.

Merită să examinăm modul în care acțiunile Rusiei a dus la acest punct. Începând cu anul 2004, înalți oficiali ruși au aflat dacă SUA doreau să iasă din tratat. Statele Unite estimează că, la mijlocul anilor 2000, guvernul rus a început dezvoltarea sub acoperire a unei rachete neconforme, cunoscute de americani cu numele "SSC-8" și de ruși cu numele "9M729" .

Rusia a testat 9M729 la distanțe de peste 500 km. Statele Unite au oferit Moscovei informații substanțiale despre încălcările acestui sistem, inclusiv coordonatele și datele geografice ale testelor, dar Moscova continuă să nege orice încălcare.

Concluzia americană nu se bazează pe o neînțelegere a acestui sistem. 9M729 reprezintă o încălcare flagrantă a Tratatului INF, pe care liderii ruși au intenționat să-i păstreze în secret. Dar SUA a urmărit diplomația timp de mai mult de cinci ani, ridicând pentru prima dată problema în 2013.

De atunci, sub două administrații diferite, Statele Unite au abordat subiectul de peste treizeci de ori cu oficialii ruși, inclusiv la cele mai înalte niveluri, și au participat la șase reuniuni de experți tehnici, în încercarea de a convinge Rusia să revină la respectarea tratatului.

În timp ce Rusia recunoaște acum existența modelului 9M729, pe care l-a negat până în 2017, totuși continuă să afirme în mod fals că racheta este conformă cu Tratatul INF, răspândind informații false despre gama, capacitatea și istoria testelor.

În loc să se adreseze preocupărilor Statelor Unite, Rusia a ales să susțină, sistemele americane de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia și România încalcă tratatul. În schimb, Statele Unite au răspuns în detaliu acestor afirmații false ale Rusiei, demonstrând că își îndeplinește în întregime obligațiile din tratat.

Când aceste măsuri diplomatice au eșuat, pe 4 decembrie, toți aliații NATO au sprijinit cu fermitate decizia Statelor Unite de a acuza Rusia de încălcarea gravă a Tratatului INF prin producția și desfășurarea pe teren a 9M729.

În aceeași zi, SUA a anunțat că va suspenda obligațiile sale în 60 de zile, ca răspuns la încălcarea gravă a Rusiei, cu excepția cazului în care Rusia va reveni la respectarea completă și verificabilă. În loc să folosească această ocazie pentru salvarea Tratatului INF, guvernul rus și-a continuat negările și dezinformarea.

Ca o rachetă de croazieră lansată la sol, mobilă, cu rază intermediară, sistemul 9M729 reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene și globale. Acțiunile Rusiei nu o fac mai sigură; ele fac ca mediul de securitate să fie mai puțin stabil.

În ciuda deciziei Rusiei de a suspenda participarea la tratat, poziția SUA rămâne aceeași - continuă să creADĂ că un tratat ÎNF, pe care îl respectă toate părțile, contribuie la stabilitatea globală.

Un tratat de control al armelor pe care o parte o încalcă nu mai este eficient pentru a menține lumea mai sigură. Doar distrugerea verificabilă a tuturor rachetelor 9M729, a lansatoarelor și a echipamentului de asistență asociat ar face ca Rusia să revină la respectarea normelor.

Când Rusia a semnat Tratatul INF și a convenit să-și elimine rachetele cu rază intermediară lansate la sol, liderii săi și-au dat seama că absența unor astfel de arme ar face Rusia mai sigură.

Reversul este, de asemenea, adevărat - în cazul în care Rusia va cauza ruperea Tratatului INF, țara va deveni mai puțin sigură.

În lumina notificării SUA de șase luni de retragere, guvernul rus are o ultimă șansă de a salva tratatul ÎNF, revenind la respectarea completă și verificabilă. SUA sperĂ că că Rusia va face acest pas.