Alexei Navalnîi, fondatorul Fondului pentru Lupta împotriva Corupţiei din Rusia şi preşedintele Partidului Progresului, şi-a anunţat decizia de a candida la funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse în cadrul alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura în primăvara anului 2018.

Anunţul a fost făcut în cadrul unui discurs publicat pe contul de YouTube al politicianului. Textul discursului a fost trimis prin poştă susţinătorilor săi din toată ţara. 

”Îmi dau bine seama cât de greu va fi să luptăm împotriva actualei puteri, cu toate falsificările şi maşina de propagandă. Înţeleg foarte bine că nu-mi va fi uşor nici să ajung candidat”, a precizat Navalnîi, conform portalului rbc.ru. 

”Am un program mai bun decât ceea ce propun azi Putin şi Kremlinul. Nu mă tem să spun lucrurilor pe nume, să demasc nu doar «sistemul», dar şi oamenii concreţi”, a adăugat politicianul. 

În programul său, Navalnîi promite să contracareze inegalitatea socială din Rusia. Măsurile preconizate ţin de creşterea impozitelor la veniturile mari, creşterea transparenţei activităţii corporaţiilor de stat, scăderea poverii fiscale asupra întreprinderilor mici şi mijlocii. Salariul minim ar urma să crească la 25.000 de ruble (aproximativ 375 de euro), iar pensia minimă să depăşească minimul de existenţă. 

Alexei Navalnîi s-a făcut cunoscut în Rusia ca luptător împotriva corupţiei, activist social şi blogger. În2013 a candidat la primăria generală a capitalei Rusiei, Moscova, obţinând 27,24% din voturi.