Comisia Europeană a salutat luni hotărârea marilor reţele de socializare, inclusiv Facebook şi Twitter, de a elimina rapid discursurile motivate de ură ilegale postate pe paginile lor, în acord cu codul de conduită al UE, relatează dpa, potrivit Agerpres.

În 2016, executivul comunitar le-a cerut giganţilor din domeniul online să semneze voluntar un set de reguli pentru a preveni răspândirea conţinutului rasist sau xenofob, precum şi a discursurilor motivate de ură, respectând în acelaşi timp libertatea de expresie.

Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Google+, Instagram, Snapchat şi Dailymotion se alăturaseră deja noilor reguli. Luni, şi platforma franceză de gaming jeuxvideos.com a anunţat o decizie similară.

Platformele online reuşesc în prezent să evalueze 89% din materialele suspecte care le sunt semnalate în interval de 24 de ore şi înlătură aproximativ 72% din conţinutul catalogat ca fiind discurs ilegal motivat de ură, în medie, a precizat luni Comisia Europeană.

Cu toate acestea, companiile ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a-şi îmbunătăţi reacţia la utilizatorii care semnalează conţinut suspect, a mai transmis Bruxellesul.

"Discursul motivat de ură nu este doar o infracţiune, dar reprezintă şi o ameninţare la adresa libertăţii discursului şi a angajamentului democratic", a spus comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova.

Această chestiune este extrem de importantă în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în mai în întreg blocul comunitar.