Cota Rusiei în soldul total al comerțului exterior al Ucrainei, din momentul agresiunii ruse, s-a redus la 8%, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, la deschiderea forumul de afaceri ucraineano-lituanian de la Kiev.

„Ne-a fost declarat nu doar război de ocupație, sub forma agresiunii și anexării Crimeei, dar ne-a fost declarată și blocada economică și toți producătorii ucraineni au fost privați absolut ilegal, cu încălcarea tuturor normelor OMC, fără nicio explicație, de piața rusă. Care a fost închisă”, – a spus Poroșenko.

„De la 36% cât era cota Rusiei în soldul total al comerțului exterior al Ucrainei – la 8%. Ce țară ar fi supraviețuit, lipsita timp de 2 ani, de 28% din cifra de afaceri?”, –  a adăugat șeful statului.

De asemenea, Poroșenko a amintit că, deși Rusia nu-și recunoaște agresiunea și teoretic nu ar avea de ce să impună sancțiuni împotriva Ucrainei, a încercat să blocheze tranzitul mărfurilor Ucrainei în Kazahstan, China și țările din Asia Centrală, astfel încât Kievul a fost nevoit să caute modalități de a ocoli Federația Rusă.

„Și nu doar că am supraviețuit, dar, de asemenea, ne-am asigurat în aceste condiții o creșterea economică”, – a conchis președintele Ucrainei.

sursa: Paginaderusia