Georgienii nu se resemnează: adevărul privind raptul, prin imixtiunea Rusiei, a 20% din teritoriul istoric al Georgiei apare, surprinzător, pe etichetele sticlelor de vin produs de un localnic în inima Caucazului. E vorba de inscripția care le va readuce aminte celor care prețuiesc licoarea produsă pe podgoriile caucaziene o stare de lucruri ce nu are cum să-și piardă actualitatea: "20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia".

O poză cu o sticlă de vin, pe etichetă căreia apare inscripția „20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia”, a apărut pe o rețea de socializare și a stârnit imediat comentarii de susținere a temerarei declarații. 

Informația de pe sticla de vin se referă la cei peste 10 ani de război între Georgia și Rusia. Încă din 2008, armata rusă a intervenit în fosta republică sovietică pentru a susţine regiune separatistă Osetia de Sud. Aceste tensiuni s-au transformat în conflict și, ca atare, s-a lansat o operaţiune militară sângeroasă. Forţele Moscovei puseseră armata georgiană în derută şi au ameninţat să cucerească capitala, mai mult, au recunoscut independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, în care menţine de atunci o puternică prezenţa militară.

Osetia de Sud şi Abhazia, care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul georgian, şi-au declarat independenţa şi au apărat-o într-un prim război împotriva forţelor de la Tbilisi după implozia URSS la începutul anilor '90.