Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a anunţat marţi, 22 ianuarie, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 31 martie, creditată cu prima şansă de sondaje care o plasează în faţa preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Petro Poroşenko, transmite dcnews.ro.

„Sunt candidată la prezidenţiale”, a afirmat Timoşenko la Kiev în faţa a sute de persoane, în cadrul unui miting al partidului său Batkivşcina (Patria).

”Astăzi intrăm într-o nouă epocă de succes, de fericire şi prosperitate. Începem adevăratul marş înainte al Ucrainei, spre măreţia ei”, a adăugat ea, recunoscând că în trecut a ”făcut greşeli”.

”Poate că uneori greşesc, dar sincer mă căiesc”, a declarat ea.

Într-o atmosferă de sărbătoare, mai mulți manifestanţi agitau drapele naţionale ale Ucrainei în albastru şi galben, iar alţii pancarte pe care se putea citi ”Credeţi în Ucraina!”, inscripţie însoţită de o inimă roşie simbolizând partidul.

Potrivit ultimelor sondaje, Petro Poroşenko, care încă nu şi-a anunţat oficial candidatura, este devansat de către Iulia Timoşenko, care a candidat şi în alegerile prezidenţiale din 2010 şi 2014.

Luni, 21 ianuarie, un prim candidat, actorul Volodimir Zelenski şi-a depus oficial candidatura. Primul tur de scrutin va avea loc la 31 martie, iar al doilea va fi organizat două săptămâni mai târziu, dacă niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din sufragii.