Duma de Stat a Federației Ruse a decis să nu trimită delegația sa la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Deputații ruși au mai menținut și decizia de a nu achita cotizația anuală pentru Consiliul Europei. Anterior Consiliul Federației al Rusiei a adoptat o Declarație în care se spunea că delegația rusă nu va depune cerere de participare la sesiunea din ianuarie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În aprilie 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a privat delegația rusă de dreptul de a vota în cadrul organizației. De asemenea, Moscova a pierdut dreptul de a lucra în structurile de guvernare ale Adunării și de a participa la observarea alegerilor. În iunie 2017, Rusia a anunțat că va suspenda plata contribuțiilor la bugetul Consiliului Europei până la reînnoirea completă și necondiționată a competențelor delegației sale la APCE. Contribuția anuală a Moscovei este de aproximativ 33 de milioane de euro – aproape 10% din bugetul organizației.

În octombrie 2018, Moscova a fixat o condiție pentru întoarcerea în organizație: adoptarea unui amendament la regulamentul APCE care să interzică să priveze delegațiile naționale de dreptul de vot în timpul sesiunilor. APCE a refuzat să satisfacă cererea Rusiei.