Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, după ce Parlamentul de la Londra a respins, cu o largă majoritate, acordul privind Brexit-ul, negociat de premierul conservator Theresa May.

Şeful statului român consideră că decizia Parlamentului britanic este regretabilă.

„Aseară, Parlamentul britanic a refuzat acordul care a fost prezentat de Guvernul britanic, un acord care a fost negociat. Este important de observat - acest acord nu a fost impus de cineva altcuiva, ci este un acord care a fost negociat de echipa stabilită de UE-27 şi Guvernul Marii Britanii. Acesta este un pas procedural şi rezultatul este regretabil. Eu consider în continuare că acest acord este unul bun, garantează - în final, dacă va fi aprobat - o retragere ordonată a Marii Britanii şi permite construirea unei relaţii viitoare în condiţii bune”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia.

„Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante şi pentru UE, dar şi pentru noi, în ţară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, trebuie să ştim ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce într-un final la aprobarea acestui acord şi asta ar fi soluţia cea mai bună. Pe de altă parte, UE, formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE-27. Şi aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE-27, deci noi, cei care rămânem în Uniune, suntem uniţi. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord, care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE-27, nu va fi renegociat”, a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că nimeni nu trebuie să intre în panică, subliniind că România este pregătită să joace rolul de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.

„Având în vedere aceste chestiuni, aşteptăm poziţia Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică şi nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Marea Britanie trebuie să îşi clarifice poziţia în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet: UE-27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiţi să jucăm rolul nostru de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare şi important de ştiut”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat, de asemenea, că nimeni nu trebuie să îşi facă probleme, la acest moment, pentru românii din Marea Britanie.

"Pe de altă parte, foarte mulţi români au rude şi prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie şi îşi pun întrebarea: ce se întâmplă cu românii noştri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile şi garanţiile pentru şederea lor acolo. Este varianta cea mai bună, însă noi suntem pregătiţi pentru negocieri, care vor fi duse cu succes şi în alte scenarii. Aşadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să îşi facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii", a dat asigurări preşedintele Iohannis.

Marţi, Parlamentul britanic a respins, cu o largă majoritate, acordul privind Brexit-ul, negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Guvernul condus de May se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia laburistă.