Un hacker englez a reușit să lase o țară întreagă fără internet, în urma unui atac orchestrat de la distanță, cu mii de dispozitive pe care le controla. Inițial, hackerul a vrut să compromită o singură companie, dar lucrurile au scăpat de sub control, iar internetul a picat în totalitate în Liberia, timp de mai multe zile. Britanicul fusese angajat de o persoană dintr-o companie rivală pentru a compromite concurența, dar în final, nimeni din țara africană nu a mai putut să acceseze internetul, relatează BBC News.

Hackerul Daniel Kaye, în vârstă de 30 de ani, a compromis compania de telecomunicații Lonestar în 2016, iar aceasta a pierdut zeci de milioane de dolari în urma atacurilor. Mai mult decât atât, internetul a picat nu numai pentru clienții companiei vizate, ci și pentru orice utilizator aflat în țara africană, scrie libertatea.ro.

Hackerul a fost plătit cu 10.000 de dolari pe lună de un angajat al companiei rivale de telecomunicații, Cellcom, să lanseze atacuri care ar fi determinat întreruperi ale serviciilor Lonestar și implict, migrarea clienților către concurență.

Hackerul a fost prins în 2017, când se întorcea dintr-o vacanță și condamnat la 32 de luni de arest. Amploarea atacului a fost însă atât de mare, încât a paralizat accesul la internet al întregii țări vizate. Informaticianul amator, care a spus că a dobândit singur toate cunoștințele necesare, a creat un virus pe care l-a numit ‘Mirai #14. Cu ajutorul acestuia a obținut controlul unui număr impresionant de camere de supraveghere aflate în funcțiune în China, exploatând o breșă de securitate.

Mai departe, englezul a determinat camerele conectate la internet să trimită fluxuri continue de date către serverele din Liberia ale companiei Lonestar. Acestea au cedat în urma atacului și nu au putut fi repuse în funcțiune, din cauza atacului venit din China. Hackerul controla camerele chinezești la bunul său plac, chiar de pe propriul telefon mobil. Atacul pe care l-a folosit se numește DDOS- Distributed Denial of Service și este destul de comun în lumea cyber -criminalilor.

Este însă pentru prima dată când a fost folosit la o scară atât de vastă astfel încât să lase o țară întreagă fără internet.

Hackerul englez a încercat să compromită și o parte din serverele Deutche Telekom din Germania, pentru a trimite date către Liberia, dar nu a putut să-și ducă acțiunea la bun sfârșit. Din acest motiv, este judecat și în Germania. În punctul culminant al atacului, experții au stabilit că a reușit să compromită aproape un milion de dispozitive individuale.