Stimate domnule senator Viorel Badea, dragă Viorel, îți mai amintești când ai intrat prima dată în Basarabia ? Cum a fost ?

Botezul focului în Basarabia... ianuarie 1991, delegația Ligii Studenților din Universitatea București la Congresul Frontului Popular Creștin-Democrat de la Chișinău. Eram cinci tineri studenți de la București care, însuflețiți de sentimente naționale profunde, am pornit spre Basarabia, cu o emoție nemaiîntâlnită. Când am intrat în Capitala, venind dinspre Leușeni, după ce am coborât panta de la intrarea în Chișinău, ne-a oprit o patrula OMON (beretele negre), atrasă, probabil de numerele de înmatriculare românești. Am fost scoși din mașină, bruscați și interogați în limba rusă. Primul meu impuls (ușor inconștient) a fost să scot reportofonul și să îi înregistrez pe ocupanți, gândindu-mă că astfel, o să demonstrez colegilor, la București, care este adevărata față a sovieticilor. În acel moment, un „mascat” a urlat la mine „Davai diktafon !”. Printr-un gest reflex, am aruncat „diktafonul” sub rotile unui troleibuz, ceea ce i-a enervat pe soldați și i-a determinat să ne încătușeze și să ne ducă la o secție de miliție din Chișinău. Marele nostru noroc a fost că, milițienii fiind basarabeni, „eventuala” noastră detenție s-a transformat într-un cenaclu de recitat poezii patriotice și bancuri despre … „porci”.

De ce nu ați cerut cetățenia Republicii Moldova ?

Dacă nu mă înșel, am fost primul politician roman care am declarat, în 2011, ca voi cere cetățenia moldovenească, gândindu-mă că, în felul acesta, voi avea mai multa legitimitate în demersul meu parlamentar pentru basarabeni . Ulterior, însă, am realizat că dobândirea cetățeniei unui stat artificial creat în urma odiosului pact ribbentrop-molotov atrage după sine recunoașterea de facto a acestei construcții staliniste, iar jurământul depus pe steagul și pe constituția acestui stat, îmi anulează cu desăvârșire credință mea ca „Basarabia este pământ romanesc”. Cu alte cuvinte, mi s-a părut o mare ipocrizie, ceea ce m-a făcut să renunț la această idee și să îmi pară rău ca m-am gândit la așa ceva...

Privind în urmă, în afară de lupta pentru românism, te mai poți lăuda cu ceva ?

Eu am fost crescut, spiritual, de către foștii deținuți politici, de acei eroi care permanent îmi repetau că oricând s-ar întoarce în închisorile comuniste pentru patria și neamul lor. De aceea, asemenea lor, eu însumi am spus și am crezut întotdeauna că un om politic trebuie să evolueze armonios în misiunea sa pe orizontala națiunii și pe verticala credinței, alături de familia sa. În afară de asta, nu mă pot lăuda cu nimic....

Și România și Republica Moldova au evoluat. Cum vezi viitorul neamului românesc ?

Românii – uniți, acasă, în Uniunea Europeană, acolo unde am fost dintotdeauna, o națiune puternică, creatoare,respectată, bine definită spiritual și tradițional.

Cum ți se par actualii contracandidați ?

Neexperimentați și nedeprinși cu realitățile din Basarabia. Basarabia este o stare de spirit, nu este o circumscripție electorală.