Episcopul de Bălți și Fălești, Markel a declarat că Soborul de unificare a Bisericii Ortodoxe din Ucraian a fost de fapt o scindare a Bisericii, iar Autocefalia este defat „o parodie”.

„Este o parodie cu Autocefalie, condamn cu fermitate acest proces care a avut loc la Kiev și anume dezbinarea Bisericii Ortodoxe. Eu sunt de aceeași părere ca și Biserica Ortodoxă Rusă care a declarat Soborul un act nefericit pentru poporul credincios”, a declarat Markel pentru ria.ru.

Episcopul care a s-a remarcat anterior prin declarații politice la adresa Uniunii Europene și a valorilor europene, a mai spus că el constată o implicare a politicului în treburile bisericești. Markel mai speră că asemena procese nu vor cuprinde și alte țări. La alegerile prezidențiale din 2016, Markel a ieșit public să-l susțină pe candidatul pro-rus Igor Dodon.

Amintim că la 15 decembrie la Kiev a avut loc Soborul de unificare a Bisericii Ortodoxe ucrainene. La acest Sobor a fost ales noul cap al Bisericii Ortodoxe din Ucraina și s-a votat statutul noii Biserici Autocefale.

La 6 ianuarie 2019, noul conducător al Bisericii Ortodoxe din Ucraina urmează să primească Tomos din partea Patriarhiei de la Constantinopol. Moscova se opune vehement crearăă noii Biserici Ortodoxe Autocefale în Ucraina.