Kenya a renunţat la imaginile cu preşedinţi de pe monedele sale emise recent, în încercarea de a preveni glorificarea acestora, informează BBC.

Monedele anterioare prezentau imaginile celor trei foşti preşedinţi ai ţării, Jomo Kenyatta, Daniel arap Moi şi Mwai Kibaki, însă mulţi kenyeni vedeau în acest design al monedelor o încercare a foştilor lideri politici de a se autopromova şi de a întruchipa statul, scrie agerpres.ro.

Noile imagini de pe monede aduc un omagiu faimoasei faune sălbatice a ţării, care include lei, elefanţi, girafe şi rinoceri.

Preşedintele Uhuru Kenyatta - fiul primului lider al Kenyei, Jomo Kenyatta - a declarat că noile monede reprezintă "o mare schimbare" şi arată că "naţiunea kenyană a parcurs un drum lung".

Toţi cei trei predecesori ai actualului preşedinte şi-au imprimat imaginea pe monede în timpul mandatelor lor.

Kibaki, care a câştigat alegerile în 2002, punând astfel capăt celor 24 de ani de când Moi se afla la conducerea ţării, şi-a încălcat promisiunea de a nu-şi imprima imaginea pe monede.

Presiunea puternică din publicului a condus la o nouă Constituţie, adoptată în 2010, pentru consolidarea democraţiei şi a drepturilor omului, în care se afirmă că monedele "nu trebuie să poarte chipul vreunei persoane".

Banca Centrală a Kenyei a respectat această cerinţă în cazul monedelor şi va face, probabil, acelaşi lucru atunci când va imprima noi bancnote.