În ședința din 6 decembrie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat proiectul de lege privind denunțarea Tratatului de prietenie cu Rusia, începând cu data de 1 aprilie 2019, scrie paginaderusia.ro.

Pentru proiectul de lege, înaintat Parlamentului de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, au votat favorabil 277 de deputați dintr-un necesar de 226, doar 20 de parlamentari opunându-se.

Președintele Ucrainei a anunțat începerea procedurii de rupere a tratatului de prietenie cu Rusia la jumătatea lunii septembrie.

Tratatul de prietenie dintre Rusia și Ucraina din 1997 era un document de bază care stipula, printre altele, că cele două țări sunt parteneri strategici. Totodată, în tratat, Rusia și Ucraina se asigurau reciproc de respectul pentru integritatea teritorială, respectarea drepturilor minorităților naționale, soluționarea pașnică a litigiilor și dezvoltarea cooperării în diverse domenii, inclusiv militar.

În 2014, după invazia rusă în Crimeea și anexarea peninsulei, atât autoritățile ucrainene, cât și cele ruse au anunțat că ar putea cere denunțarea tratatului. Cu toate acestea, nici Rusia și nici Ucraina nu au făcut-o. Federația Rusă a crezut că retragerea sa din tratat nu ar „contribui la rezolvarea problemelor relațiilor ruso-ucrainene”, iar autoritățile ucrainene au vrut să folosească tratatul pentru a urmări Rusia în instanțele interaționale.