Șeful Statului Major al Flotei Baltice a Rusiei, viceamiralul Igor Muhametșin, a cerut militarilor, famiiilor și prietenilor acestora sa se alture campaniei on-line de respingere a redenumirii aeroportului din Kaliningrad cu numele filozofului german Immanuel Kant, scrie Radio Liberty.

Vorbind în fața militarilor, Muhametșin l-a numit pe filozoful german „un oarecare notoriu Immanuel Kant“, „trădător al patriei-mamă, care se umilea și târa în genunchi pentru o catedra la Universitate“. De asemenea, viceamiralul a oferit și o evaluare personala a scrierilor filozofice ale lui Kant, spunând despre acesta că „a scris niște cărți neînțelese”, pe care nici unul dintre marinari „nu le-a citit și nici nu le va citi”.

„Nu este bine pentru aeroportul regiunii și orașul în care a curs sângele soldaților și ofițerilor sovietici, sa poarte numele unui străin”, a spus Muhametșin.

Anterior, deputatul Dumei de Stat din Tatarstan, Marat Bariev, a cerut „să se ia măsuri împotriva lui Kant“ , pentru ca, în opinia sa, atribuirea acestui nume aeroportului din Kaliningrad este o ”ofensă” la adresa veteraniilor ”Marelui Război pentru Apărarea Patriei” (denimirea in Rusia a perioadei in care URSS a participat la al Doilea Razboi Mondial – n.r.).

Totodata, la Kalinigrad au fost imprastiati fluturasi care cer studenților Universitatii locale „cu crucea ortodoxa in mana să renunțe la numele inamicului”, sa „rupa tablitele cu numele sau” și „sa ștearga numele străin din documentele oficiale”.

În afara de asta, isteria anti-Kant a afectat si mormântul filozofului de la Catedrala din Kaliningrad, care a fost vandalizat de persoane necunoscute.

Fondatorul filosofiei clasice germane, Immanuel Kant, s-a născut și a murit în Konigsberg (in Prusia Orienala), astazi Kaliningrad, regiunea ocupata de URSS in timpul razboiului.

Numele lui Immanuel Kant conducea detasat în selectia online pentru noul nume al Aeroportului Hrabrovo din Kaliningrad. Totuși, după campania declansata in regiune de ”patrioti” și intervenția oficialilor, pe primul loc a iesit împărăteasa Rusiei Elizaveta Petrovna, care l-a depasit pe Kant cu 10 mii de voturi.

Sursa: pagina de rusia