Guvernatorul statului Idaho, Clement Leroy ''Butch'' Otter, a proclamat ziua de 1 decembrie 2018 ca fiind ziua aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.

În acest sens, el a emis o proclamaţie de felicitare a României în care se arată că, la 1 decembrie 1918, ''Marea Unire a românilor a condus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertăţii, democraţiei, libertăţii economice şi progresului social'', informează luni într-un comunicat Ambasada României în SUA, scrie Agerpres.

În documentul emis de guvernatorul statului Idaho sunt menţionate legăturile strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, cele două ţări împărtăşind "o prietenie adâncă şi de lungă durată şi un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice şi a angajamentului comun pe calea asigurării securităţii transatlantice şi a prosperităţii reciproce".

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamaţia statului Idaho, arătând că ţara noastră este profund onorată de mesajul transmis de guvernatorul C.L. "Butch" Otter. "Gestul guvernatorului statului Idaho onorează România şi momentul crucial al istoriei noastre", a declarat George Cristian Maior.

Ambasadorul român a menţionat rolul major jucat de preşedintele american Woodrow Wilson în urmă cu 100 de ani, fără de care poate că Marea Unire nu ar fi putut avea loc.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Idaho este cel de al 21-lea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială.Statul Idaho a devenit al 43-lea stat care a aderat la Statele Unite ale Americii, în 1890. Capitala statului şi cel mai mare oraş este Boise. Idaho este unul dintre cele mai importante state cu profil agricol din SUA. În prezent, ce mai mare ramură industrială a statului Idaho o reprezintă sectorul de ştiinţă şi tehnologie. Geografia statului este favorabilă dezvoltării sistemelor de energie regenerabilă.