Președintele ucrainean Petro Poroșenko a mai semnat un decret de impunere a legii marțiale. Liderul de la Kiev a modificat doar termenul perioadei stării de război.

Dacă inițial Poroșenko a cerut Radei Supreme să impună 60 de zile de stare de război, acum este vorba despre 30 de zile. Șeful statului ucrainean și-a motivat decizia prin faptul că nu vrea ca starea de război să se suprapună cu perioada electorală pentru alegerile prezidențiale.

Poroșenko a mai declarat că va propune Parlamentului un proiect de lege care prevede organizarea alegerilor prezidențiale la 31 martie 2019.

Amintim că președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat decretul de instituire a stării de război. Documentul a fost publicat pe pagina oficială a șefului statului ucrainean.

În conformitate cu documentul, Marele Stat Major al Armatei ucrainene urma să inițieze mobilizarea parțială. Starea de război urma să intre în vigoare de luni (26 noiembrie), ora locală 14:00, până în data de 25 ianuarie 2019, aceeaşi oră, deşi aceasta ar putea fi ridicată oricând, după cum explică SNBO. Conform noului document, starea de război va intra în vigoare la 28 noiembrie și se va încheia la 28 decembrie 2018.

Rada Supremă de la Kiev încă nu a dat un verdict propunerii președintelui. Ședința a fost blocată fracțiunea parlamentară a Partidului Radical a lui Oleg Leașko și Batkivșcina Iuliei Timoșenko. Deputații au cerut ca în fața lor să vină președintele Petro Poroșenko și secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexandr Turcinov.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Cel puţin doi marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului.