În timp ce agresiunea Rusiei în Strâmtoarea Kerci pune în gardă mapamondul în legătură cu securitatea din regiune, internauții ucraineni au depistat că cele două nave rusești „Izumrud” și „Don” s-au lovit între ele. Acest lucru poate fi văzut în pozele publicate în mediul online. O confirmare că cele două vase maritime ruse s-au ciocnit între ele se regăsește și în înregistrările publicate de Statul Major al Ucrainei, unde comandantul de pe „Don” confirmă pentru superiorii săi că a avut loc un „contact” cu colegii de pe „Izumrud”.

Dialog.ua scrie că nava denumită „Don” (cu nr. de înregistrare 406), a început manevra de coliziune cu remorcherul ucrainean „Ianî Kapu”. În timp ce vasul ucrainean a rămas în urmă pe partea dreaptă, tot pe aceeași parte, paralel, se deplasa alt vas rus, „Izumrud” (nr. de înregistrare 354). Astfel, după ce a lovit remorcherul sub steag ucrainean, „Don”, având viteză, a intrat în coliziune cu cealaltă navă rusă, „Izumrud”.

     Nava maritimă rusă „Izumrud”      înainte și după coliziune

 

Coliziunea dintre cele două nave rusești nu a apărut în înregistrarea video care face înconjurul lumii - atunci când „Don” lovește din plin remorcherul ucrainean, chiar dacă impactul cu „Izumrud” a avut loc la câteva minute de la prima ciocnire. 

 
Prima ambarcațiune: nava rusă „Don”, a doua - „Izumrud”  

Mai mult decât atât, căpitanul navei „Don” este slăvit de superiori pentru imaginile video și emoțiile exprimate în acel clip, menționând că: „deja te arată la toate canalele TV”

Din pozele publicate în mediul online se vede că nava care aparține „pazei de coastă” a Federației Ruse „Izumrud”, este serios avariată în partea dreaptă. Autoritățile ruse au încercat să astupe gaura făcută de „Don”, acoperind-o cu o bucată de carton, dar din poze reiese că nu prea le-a reușit.

Acum câteva ore, Marele stat Major al Ucrainei a publicat mai multe înregistrări audio dintre comandantul de pe vasul rus „Don” cu superiorii săi. La un moment dat, căpitanul recunoaște că a avut un contact serios cu cealaltă navă rusă „Izumrud”:

Comandantul de pe nava Don:  „Ne-am ciocnit serios cu „Izumrud”

Superior:  „Între voi?”

Comandantul de pe nava Don: Da”.

Sinceritatea comandatului poate fi audiată la minutul 02:23 - 02:30 în înregistrarea de mai jos.

Până acum, autoritățile ruse nu au scos niciun cuvânt despre ciocnirea dintre cele două nave ruse care a avut loc în timpul „marii operațiuni” din Strâmtoarea Kerch, cu scopul, potrivit părții ruse, de a nu lăsa vasele ucrainene să navigheze în apele Federației Ruse. 

Amintim că Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Cel puţin trei marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului. În urma agresiunilor venite dinj partea Rusiei, Consiliul de Securitatea ONU a anunțat că se întrunește în regim de urgență. În același timp, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a semnat decretul de instituire a stării de război. Documentul a fost publicat pe pagina oficială a șefului statului ucrainean.