Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Serviciul Secret de Securitate Federală din Rusia (FSB) susține că trei nave militare ale Ucrainei s-au îndreptat către strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea de Rusia.

„În această dimineață, în jurul orei 06:00, trei nave, care aparțin forțelor armate ale Ucrainei, au încălcat convenția Organizației Națiunilor Unite privind Legile Maritime, având scopul de a intra în apele teritoriale ale Rusiei”, arată un comunicat de presă al FSB, potrivit Russia Today.

FSB are responsabilitatea de a monitoriza și păzi granițele Rusiei. „Navele au făcut mai multe manevre periculoase și nu au respectat instrucțiunile autorităților Rusiei”, a mai arătat FSB, precizând că navele se îndreaptă către noul pod ce leagă Peninsula Crimeea de Rusia, fără a avea permisiunea de a trece pe sub acesta.

Pe de altă parte, Ucraina – care nu recunoaște anexarea din 2014 a Peninsulei Crimeea de către Rusia – arată că acesta era doar un transfer de nave dintre bazele de la Marea Azov și Marea Neagră.

În același timp, Rusia a trimis două elicoptere militare pentru a escorta corăbiile ucrainene. Trecerea pe sub podul din Kerci a fost blocat din cauza unui vas care a eșuat pe un banc de nisip.

Kievul a luat decizia de a trimite trei nave militare în Marea Azov.