Guvernatorul statului Arizona, Douglas Ducey, a emis o proclamație de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în care sunt menționate legăturile strânse dintre România și Statele Unite ale Americi care au alimentat și prietenia dintre Statul Arizona și România.

„Statele Unite și România împărtășesc o prietenie de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, a legăturilor istorice și a angajamentului comun de a întări securitatea transatlantică”, se arată în textul proclamației.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamația guvernatorului Douglas Ducey și i-a transmis acestuia faptul că România este profund onorată de gestul simbolic de marcare a Centenarului României. Ambasadorul român a ținut să sublinieze recunoştinţa României faţă de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 şi rolul major jucat de preşedintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani.

Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Arizona este cel de al douăzecilea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamație specială.

Statul Arizona a fost cel de al 48-lea stat care a intrat în componența SUA, în februarie 1912. Aproape un sfert din suprafața statului este acoperită de rezervații locuite de triburi de nativi americani, dintre care cel mai mare este cel al Națiunii Navajo.