Președintele Petro Poroșenko a inaugurat luni un turn de televiziune care va permite difuzarea canalelor ucrainene în estul țării, unde canalele ruse sunt omniprezente, relatează AFP.

Turnul de televiziune, care este situat pe muntele Karaciun în apropiere de orașul Slaviansk, bastion al separatiștilor proruși la începutul războiului înainte de a fi preluat de armata ucraineană, a fost distrus în iulie 2014, în mijlocul luptelor.

Distanța semnalului noului turn de televiziune nu a fost precizată, însă acesta va permite difuzarea canalelor ucrainene în mai multe orașe situate de-a lungul liniei frontului.

De la începutul conflictului, accesul la canalele ucrainene în zone controlate de rebeli a continuat să se reducă. În Donețk, bastion al insurgenților, locuitorii nu mai au acces decât la canalele de televiziune ruse sau separatiste și numai uneori la un singur canal ucrainean, potrivit unui corespondent AFP la fața locului.

În localitățile situate în apropierea liniei frontului, canalele ucrainene nu sunt uneori accesibile.

„Nimeni nu are dreptul să ne împiedice să difuzăm (canale ucrainene) pe teritoriul nostru”, a scris președintele Poroșenko pe contul său de Twitter.

„Restabilirea difuzării (de canale ucrainene) în regiunea Donețk este un nou pas pentru a pune capăt ocupației”, a spus el, adăugând că emițătoarele au fost livrate de către Polonia.

Președintele ucrainean a declarat că speră că emițătoare vor fi instalate în viitorul apropiat în apropiere de Crimeea (sud), anexată în martie 2014 de către Rusia, 'astfel încât locuitorii să poată viziona canale de televiziune ucrainene'.