Companiile omului de afaceri rus Evgheni Prigojin sunt implicate în asigurarea securității sau organizarea de campanii politice în 10 țări africane, a aflat agenția Bloomberg. Potrivit surselor sale, oamenii lui Prigojin, cunoscut în Rusia drept „bucătarul lui Putin”, sunt activi în prezent în Angola, Guineea, Guineea-Bissau, Republica Democratică Congo, Zimbabwe, Libia, Madagascar, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană.

În schimbul serviciilor companiilor sale, Prigojin beneficiază de drepturi de exploatare minieră, precum și de facilități pentru desfășurarea afacerilor, notează sursa.

În special, consultanții trimiși de Prigojin au consiliat campania candidatului la funcția de președinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwe: în iulie 2018, el a câștigat alegerile și a condus țara după domnia de 40 de ani a lui Robert Mugabe. Opoziția a vorbit despre „urmele ruse” în falsificarea rezultatelor votării, dar partidul de guvernământ a respins orice amestec al rușilor în alegeri.

Și în Republica Democratică Congo, presa locală scrie despre participarea rușilor la campania prezidențială: în viitorul apropiat aici ar urma să se organizeze alegeri, amânate de guvern din 2016 sub diverse pretexte. Recent, actualul șef de stat, Joseph Kabila, l-a numit pe omul său de încredere, un general în retragere, ambasador la Moscova. Generalului i s-a însărcinat să negocieze furnizarea de arme și altă asistență.

După cum notează Bloomberg, structurile lui Prigojin sunt tot mai active în Africa pe fondul pregătirilor pentru primul summit ruso-african din istorie, la care pot lua parte lideri din mai mult de 50 de țări din Africa. În vara anului 2018, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a început să lucreze la această inițiativă.