Guvernatoarea statului Rhode Island, Gina Raimondo, a salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o proclamaţie în care remarcă realizările României şi faptul că ţara noastră este un prieten apropiat, de încredere şi partener al Statelor Unite, relaţiile dintre cele două ţări fiind bazate pe valori comune.

De asemenea, este remarcată contribuţia generaţiilor de româno-americani la cultura şi economia naţiunii americane, scrie Agerpres.

Legăturile dintre statul Rhode Island şi România s-au dezvoltat şi sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerţului bilateral, a programelor educaţionale şi a comunităţii deschise de tineri americani şi români care se angajează liber în inovaţie şi antreprenoriat", se arată în textul proclamaţiei, citat într-un comunicat difuzat joi de Ambasada României în SUA.

Proclamaţia statului Rhode Island a fost salutată de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, care a apreciat mesajul transmis de către Gina Raimondo. "Proclamaţia onorează un moment cardinal pentru evoluţia României, Marea Unire de la 1918, la care românii din America şi preşedintele SUA de atunci, Woodrow Wilson, au avut o contribuţie esenţială", a arătat ambasadorul George Cristian Maior.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Rhode Island este cel de al nouăsprezecelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială.Statul Rhode Island, al cărui nume oficial întreg este Statul Rhode Island şi Plantaţiile Providence, a fost prima dintre cele treisprezece colonii care a renunţat la supunerea faţă de coroana britanică, la 4 mai 1776. La 9 februarie 1778, Rhode Island devenea al patrulea stat independent care a ratificat acordul dintre cele 13 colonii care a servit drept prima Constituţie. Rhode Island a refuzat iniţial să ratifice actuala Constituţie a SUA în 1787, documentul fiind aprobat abia la 29 mai 1790.

Rhode Island este cel mai mic stat dintre statele americane, este cel de-al şaptelea cel mai puţin populat stat şi al doilea cel mai dens populat. Economia statului se bazează pe serviciile din domeniul sănătăţii, turism şi construcţiile navale.