Subiectul Unirii Republicii Moldova cu România nu trebuie „ascuns sub preş”, a declarat luni şeful Executivului de la Bucureşti, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a fost prezent în studioul Adevărul LIVE, unde a făcut mai multe declaraţii legate de proiectul unionist şi de relaţia dintre România şi Republica Moldova după alegerea politicianului pro-rus Igor Dodon la şefia administraţiei prezidenţiale de la Chişinău.

„Nu cred că trebuie să ascundem undeva sub preş acest subiect. Însă trebuie să avem o discuţie foarte pragmatică pe acest subiect şi să nu fie un subiect folosit doar într-un mod populist în campaniile electorale de o parte şi de alta a Prutului (…) E important să vedem realitatea aşa cum e – şi în Republica Moldova, şi în România. Şi cred că nu trebuie să ocolim niciun subiect, dar trebuie să-l dezbatem cu capul pe umeri”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte atitudinea pe care o va adopta România în relaţiile cu Republica Moldova în noul context prezidenţial de peste Prut, Cioloş a făcut următorul comentariu: „Cu sau fără alegerea lui Igor Dodon, atâta vreme cât conducerea Republicii Moldova – şi conducerea e formată din Parlament, din Guvern şi Preşedinte, cu responsabilităţi care sunt clar definite de Constituţia din Rep. Moldova -, atâta vreme cât Rep. Moldova îşi asumă un drum al democraţiei, un drum al dezvoltării economice bazată pe performanţă, un drum european, va avea susţinerea României. Şi în mod clar Rep. Moldova rămâne un partener special pentru România, indiferent cine ar fi la conducere acolo, pentru că ceea ce România face pentru Rep. Moldova, n-o face pentru unii care trec vremelnic pe la conducerea Rep. Moldova, ci o face pentru cetăţenii Rep. Moldova. Cred că e important ca acest mesaj să fie clar transmis cetăţenilor Rep. Moldova”.

sursa: InfoPrut