Anchetatorii au identificat un grup format din cel puţin trei maltezi suspectaţi că au plănuit uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în urmă cu peste un an, a informat duminică The Sunday Times of Malta, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Publicaţia nu a dezvăluit numele suspecţilor, însă a citat oficiali de rang înalt din cadrul anchetei spunând că investigaţia se află într-o „etapă foarte avansată”.

Poliţia nu a dorit să facă nicio declaraţie referitoare la informaţiile apărute în presă.

Sursele citate de The Sunday Times din Malta nu au precizat cât ar mai putea dura investigaţia sau dacă au existat noi arestări în dosar.

Jurnalista Daphne Caruana Galizia conducea o investigaţie legată de scandalul conturilor off-shore Panama Papers şi sustragerea de la plata impozitelor în Malta, investigaţie în care erau vizaţi şeful biroului prim-ministrului şi un alt ministru. Ea a fost ucisă pe 16 octombrie 2017 de o bombă plasată sub scaunul maşinii sale.

Familia jurnalistei a cerut o anchetă publică a circumstanţelor ce au condus la uciderea ei, dar guvernul a respins aceste apeluri, declarând că ancheta penală în curs trebuie încheiată înainte ca cererea respectivă să poate fi luată în considerare.

Trei bărbaţi suspectaţi că au pus în aplicare planul uciderii jurnalistei au fost arestaţi în urmă cu un an. Ei s-au declarat nevinovaţi.)

Motivul din spatele crimei rămâne necunoscut, publicaţia malteză citând anchetatori care cred că organizatorii au avut motive diferite şi i-au contactat pe cei trei bărbaţi acuzaţi pentru a o ucide pe jurnalistă. Sursele nu au precizat dacă organizatorii proveneau din mediul crimei organizate, de afaceri sau politic.