Fostul președinte ucrainean Victor Iușcenko a declarat că țara sa a fost la un pas de a primi tomos pentru biserică autocefală încă în 2008, doar că intervenția fostului Patriarh al Rusiei Alexei al II-lea a împiedicat acest proces.

Iușcenko a făcut declarații în acest sens pentru postul public de televiziune din Ucraina. Fostul președinte a menționat că în 2008, în timpul vizitei sale la Kiev, Patriarhul Bartolomeu era gata să acorde tomos pentru Ucraina. Atunci s-a stabilit că trebuie realizată o foaie de parcurs.

La modul practic, aceasta înseamnă ca toți ierarhii să se adreseze cu petiții către Patriarhia de la Constantinopol unde își exprimă dorința de unificare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a declarat Victor Iușcenko.

Potrivit fostului lider de la Kiev, imediat în capitala Ucrainei a sosit fostul Patriarh al Rusiei Alexei al II-lea, care a venit fără a anunța vizita.  Alexei al II-lea l-a invitat pe Bartolomeu la prânz, iar acolo au ajuns la un acord.

„Cei doi ierarhi s-au înțeles ca discuția în jurul acestei probleme să revină în sânul bisericii, iar acolo să fie convocat un Sobor mondial al Ortodoxiei unde va fi discutată problema autocefaliei Ucrainei”, a adăugat Iușcenko.

Amintim că la 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol au ridicat blestemul bisericesc de pe ierarhii Bisericii Ortodoxe ucrainene.