Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că extrădarea clericului  Gulen, un adversar al liderului turc Recep Tayyip Erdogan, ‘nu este examinată’, transmit dpa şi Reuters, scrie Agerpres.

Guvernul turc îl acuză pe Gulen, un influent cleric musulman care trăieşte în exil în statul american Pennsylvania, de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Gulen respinge acuzaţiile Ankarei.

Postul NBC News a relatat săptămâna aceasta că administraţia Trump examinează dacă să dea curs cererii Ankarei de extrădare a lui Gulen, pentru a determina Turcia să reducă presiunea asupra Arabiei Saudite în legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de le Istanbul.

‘Nu, nu este examinată’, a declarat Trump sâmbătă, în legătură cu potenţiala extrădare a lui Gulen.

Preşedintele le-a mai spus reporterilor că administraţia sa ‘se uită întotdeauna’ la ceea ce poate face pentru aliatul său Turcia.

‘Avem un moment foarte bun cu Turcia. Mă înţeleg foarte, foarte bine cu preşedintele, e prieten cu mine. Este un bărbat puternic, un bărbat dur şi un bărbat inteligent’, a spus Trump.

Preşedintele a numit, de asemenea, Arabia Saudită ‘un aliat cu adevărat spectaculos în ce priveşte locurile de muncă şi dezvoltarea economică’.

El a citat cazul pastorului american Andrew Brunson ca o ilustrare a relaţiei sale apropiate cu Erdogan.

Brunson a fost arestat în Turcia în urmă cu doi ani pentru spionaj şi terorism. Luna trecută, autorităţile turce i-au revocat arestul la domiciliu şi interdicţia de a părăsi ţara, după care pastorul a revenit în SUA.

Statele Unite şi Turcia au ridicat sancţiunile pe care şi le impuseseră reciproc la apogeul crizei legate de detenţia lui Brunson.