Departamentul de Stat al SUA a reamintit jurnalistilor promisiunea lui Donald Trump de a se retrage din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie si scurta (INF) și a numit-o „foc de avertizare” pentru Rusia, scrie The Washington Times.

Adjuncta secretarului de stat al SUA, Andrea Thompson, a declarat că: „Acum mingea este pe terenul lor” și a explicat că Pentagonul, Departamentul de Stat și ofițerii de informații, in cadrul întâlnirilor cu aliații europeni ai Statelor Unite, se pregătesc pentru ieșirea țării din INF.

„Vorbim despre pașii următori pentru a ne asigura că nu există neînțelegeri între aliați, atunci când președintele va lua decizia”, a spus Thompson.

„Vrem să vă reamintim că Rusia încalcă tratatul INF de cinci ani, ceea ce înseamnă mai mult de două administrații [americane]”, a spus Thompson. „Nu este vorba despre Statele Unite și nici despre NATO, ci despre încălcarea tratatului de către Rusia”, a spus ea în timpul unei teleconferințe cu jurnaliștii.

Thompson a adăugat că partea rusă „nu recunoaște încălcările, în ciuda dovezilor convingătoare”.

În octombrie, Donald Trump și-a anunțat intenția de a retrage Statele Unite din Tratatul privind fortele nucleare intermediare (INF), semnat în 1987. „Ne vom retrage din acord, iar apoi vom dezvolta noi arme”, a spus el.

Președintele american a explicat că a considerat necesar să facă acest lucru, deoarece partea rusă încalcă prevederile acestui acord. „Rusia nu a respectat acordul, așa că vom ieși din el”, a spus el. „Ei încalca acordul de mai mulți ani. Nu știu de ce președintele Obama nu a discutat sau nu s-a retras din tratat”, a adăugat președintele SUA.

Potrivit administratiei SUA, Rusia dezvoltă racheta ”Novator 9M729” (clasificarea NATO drept SSC-8), care a fost testată pe poligonul Kapustin Yar în 2016, iar raza sa de actiune încalcă termenii Tratatului INF. Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a susținut că Moscova nu a testat racheta 9M729 la distanța reclamata de SUA. De asemenea, el a declarat că Statele Unite caută o scuză pentru a rupte Tratatul INF.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în cazul iesirii SUA din INF, este în pericol si Tratatului privind reducerea armelor strategice (START-3). „Dacă toate acestea sunt anulate, atunci nu mai rămâne nimic în domeniul controlului armelor. Nu mai rămâne decât o cursă a înarmărilor”, a constatat Putin, citat de RBC.