FSB a obligat un angajat al centrului de vize TLScontact, care ajută rușii să primească vize pentru Marea Britanie, să colaboreze.

Un oarecare Vadim Mitrofanov (nr. numele a fost modificat) a comunicat publicațiilor The Insider și Bellingcat că în primăvara lui 2016 agenții FSB s-au apropiat de el și i-au comunicat că vor să trimită în Marea Britanie câteva persoane care să nu fie supuse unor controale riguroase în procesul de primire a vizelor.

Astfel, peste câteva luni, în Marea Britanie au ajuns Ruslan Boșirov (Anatolii Cepiga) și Alexandr Petrov (Alexandr Mișkin), cei doi au fost acuzați de către Guvernul britanic de atac asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal cu substanța neuro-toxică, Noviciok.

Bărbatul a recunoscut că a semnat un acord de colaborare cu FSB și că a încercat să nu livreze multe informații, însă a fost nevoit să colaboreze deoarece era amenințat.

Un colaborator al FSB mi-a spus; fie colaborez cu ei și le pun la dispoziție informațiile pe care le dețin în virtutea funcției pe care o dețin, fie pe numele mamei mele va fi intentat un dosar penal”, a spus bărbatul.

Primul contact cu FSB, Mitrofanov l-a avut în martie 2016,

Ulterior, un angajat al Serviciului a venit și l-a somat să acorde acces în sistemul de date al Centrului prin lacunele de securitate ale bazei de date.

Cercetarea Bellingcat prin registrele persoanelor juridice din Rusia a arătat că singura companie la  care Boșirov a lucrat în mod oficial a fost ”Kursor Ltd”, un producător de echipamente medicale din Moscova, care a fost lichidata la câteva luni după ce Boșirov și-a dobândit identitatea falsă în 2009.

Potrivit lui Mitrofanov, în iunie 2016, contactul său din FSB l-a întrebat dacă poate aranja obtinerea de vize pentru „niste băieți care ar trebui să viziteze Marea Britanie”. „Este important ca pașapoartele lor să fie acceptate și aprobate direct de către consulat, fără niciun fel de verificari și umre în centrul de vize”, i-a spus contactul din FSB. Vadim a răspuns că acest lucru este aproape imposibil fara un om în ambasadă. În același an Mișkin și Boșirov au ajuns în Marea Britanie.

El a mai spus că FSB a amenințat că o va deporta pe soția sa (cetățean al Mongoliei), pentru care Mitrofanov a încercat fără succes să obțină permis de ședere în Rusia.

Mitrofanov a povestit ca FSB dorea să obțină informații despre regulamentele interne și structura organizatorică a TLSContact, despre rețelele IT și proiectele de infrastructură, precum și despre utilizarea sistemelor de detectare a intruziunilor. Potrivit lui Mitrofanov, el a furnizat date false cu momeli fixe pentru detectarea intruziunilor.

La scurt timp după transferul informatiilor, a spus că a observat încercări de intruziune. Mai târziu, el a descoperit că FSB are deja acces la camerele CCTV instalate în centrul de solicitare a vizelor. El a presupus că accesul a fost obținut utilizând sistemul SORM-2, care pemrite FSB să monitorizeze practic tot traficul necriptat. Sistemul este obligatoriu pentru toți furnizorii de Internet din Rusia.

În plus, potrivit lui Mitrofanov, serviciile secrete ruse au încercat să infiltreze TLScontact cu propriul agent. El știe că a existat cel puțin o încercare care a fost nereușită.

La sfârșitul lunii iunie 2016, FSB i-a dat ca sarcina lui Vadim sa oferi acces la sistemele centrului de vize printr-o vulnerabilitate în sistemul electronic al listei de așteptare, și de a crea un backdoor, care i-ar ajuta sa aoba acces la reteaua centrului de aplicatii pentru vize.

Mitrofanov a promis că va face acest lucru după ce se intoarce din călătoria planificată în China, dar, potrivit lui, a întârziat deliberat procesul până în toamnă, pentru a prganzia plecarea din Rusia a familiei sale.

Aproape un an după ce Mitrofanov a fost recrutat de FSB, el a sosit în Statele Unite împreună cu familia sa și a solicitat azil politic. Motivul declarat în declarația adresată autorităților americane a fost că, fiind forțat să coopereze cu FSB, în cele din urmă și-a sabotat în mod conștient munca.

Statele Unite nu au răspuns încă cererii de azil a lui Mitrofanov.

Amintim că în luna septembrie Guvernul de la Londra i-a acuzat pe cei doi că sunt agenți GRU și că au fost executanții atacului din Salisbury.