Cel de-al Treilea Comitet (Social, Umanitar și Cultural) al Adunării Generale a ONU a adoptat joi, 15 noiembrie, un proiect actualizat al rezoluției „Situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol, Ucraina”.

Potrivit Misiunii Ucrainei la ONU, proiectul de rezoluție a obtinut 67 de voturi „pentru” și 26 „împotrivă”.

Rezoluția afirmă că, începând din 2014, autoritățile ruse au folosit tortura pentru a obtine mărturii false în dosare motivate politic și au efectuat rețineri și arestări ilegale ale cetățenilor ucraineni.

Documentul cere organizațiilor internaționale și agențiilor specializate ale ONU să desemneze peninsula ucraineană în documente oficiale numai ca „Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol (Ucraina), care sunt ocupate temporar de Federația Rusă”.

„În ciuda rezistenței feroce a Rusiei, al Treilea Comitet al ONU tocmai a adoptat un nou proiect de rezoluție care condamnă încălcările flagrante ale drepturilor omului comise de Rusia, care este putere de ocupație în Crimeea ucraineană”, a comentat adoptarea rezoluției președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, pe Twitter, a subliniat că rezoluția enumeră pentru prima dată pe prizonierii politici ucraineni ai Kremlinului.

După votul în Comitet, proiectul va fi examinat de Adunarea Generală a ONU. Votul este așteptat în luna decembrie a acestui an.

Rusia și alte 25 de țări au votat împotriva proiectului actualizat al rezoluției „Situația cu privire la drepturile omului în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol (Ucraina)”.

Pozitia Rusiei a fost sustinutĂ de Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cambogia, China, Cuba, Coreea de Nord, Eritreea, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Myanmar, Nicaragua, Serbia, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Tadjikistan, Uganda, Uzbekistan, Venezuela și Zimbabwe.