Cancelarul Austriei, Kristian Kurz, a declarat că este sigur de faptul că vina fostului colonel suspectat de spionaj în favoarea Rusiei va fi demonstrată în timpul anchetei.

„Din informațiile pe care le dețin, ancheta se va încheia cu înaintarea învinuirii și trimiterea în judecată”, a spus Kurz citat de TASS.

Șeful Guvernului de la Viena a subliniat că își dorește să continue dialogul cu Moscova, însă consideră spionajul un pas inadmisibil în relațiile bilaterale.

„Avem o viziune foarte clară despre acest caz, avem o viziune foarte clară vis-a-vis de Rusia. Vrem să păstrăm dialogul, dar noi știm și ce s-a întâmplat în Olanda, ce s-a întâmplat în Marea Britanie. Ne-am exprimat solidaritatea cu colegii noștri din UE. Dacă avem spionaj, nu contează de partea cui, atunci pentru noi acest lucru este inadmisibil și îl vom combate”, a spus Kurz.

Oficialul austriac a subliniat că au fost informați toți partenerii europeni și că acest incident nu duce la redresarea relațiilor dintre Rusia și Occident. În același timp, Sebastian Kurz a mai subliniat că el consideră că fără Rusia nu poate fi asigurată pacea în Europa.

Cancelarul Austriei a mai adăugat că nu Guvernul său nu va expulza diplomați ruși ca rezultat al scandalului de spionaj.

Sebastian Kurz a spus că vina fostului colonel nu a fost demonstrată întrucât nu există o decizie a instanței de judecată, dar Guvernul pe care îl conduce a ieșit cu declarații doar după ce s-a asigurat că are probe concludente pe care organele de drept trebuie să le examineze.

Amintim că Austria a anunțat că un fost colonel al Armatei sale a spionat în favoarea Rusiei timp de peste 20 de ani. Ulterior a fost reținut un colaborator al contraspionajului austriac fiind învinuit de transmitere de informații Rusiei.