Duminica trecută, Putin dorea să se dea mare stea printre șefii de state care s-au adunat la Paris pentru a sărbători un secol de armistițiu în Primul Război Mondial. Pentru a-și accentua statutul, președintele rus a avut grijă să ajungă mai târziu decât omologii săi, lucru obișnuit pentru el. Dar, de data aceasta, strategia sa a dat rateu, întorcându-se împotriva șefului Kremlinului, scrie publicatia elvețiana Le Temps.

Fotografia care a făcut ocolul lumii îl arată pe Vladimir Putin atât de pitic, încât Donald Trump, care, oricum, este mai inalt și stătea pe o scenă împreună cu alți șefi de stat, a trebuit să se aplece pentru a-i putea strange mâna. Fotografia făcută de un fotoreporter AFP a provocat furia suporterilor lui Putin și comentarii ironice ale adversarilor săi.

Agenția de stat TASS din Federaţia Rusă, care a folosit această fotografie, a fost obligată s-o elimine în scurt timp de pe site-ul său. În presa loială Kremlinului există o regulă de aur, nescrisĂ: președintele nu trebuie să fie niciodată mai mic în raport cu oamenii din jurul lui. Aceasta nu este o treaba ușoară, deoarece înălțimea lui Vladimir Putin este de 1,7 m, adică cu 20 cm mai mică decât a lui Donald Trump.

Și liderii turc, chinez și belarus, care se întâlnesc foarte des cu Putin, sunt în mod evident mai înalți decât el. Fotografii oficiali trebuie să iasă din situație cautand unghiuri care sa-l scoata pe președintelui rus la același nivel cu ceilalti presedinti. Uneori găsesc unghiul potrivit cu complicitatea celor pozați.

 

Rețelele sociale din Rusia au ridiculizat eroarea agenției oficiale de presă, prezicând că acum de acolo vor zbura niste capete.