POLITICĂ

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse nu a văzut ajutorul umanitar al ONU pentru Alepul de Est

Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Igor Konaşenkov, a declarat că în regiunile eliberate ale Alepului de Est nu există ajutor umanitar al ONU, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

El a declarat că ONU a încetat să-l propună după curăţirea acestor regiuni de militanţi, transmite TASS.

http://tass.ru/

Totodată, Konaşenkov a trecut sub tăcere faptul că de ajutor umanitar au beneficiat circa 30 de mii de locuitori care au părăsit raioanele de est ale Alep, menţionează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Pentagonul consideră drept neîntemeiate pretenţiile Rusiei privind exerciţiile cu rachete ale Ucrainei

Exerciţiile cu rachete, desfăşurate de Ucraina, sunt transparente, iar pretenţiile Rusiei în acest sens sunt lipsite de temei. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Pentagonului, Michelle Baldantsa, informează INTERFAX.

http://www.militarynews.ru/

Canalul de transmisiuni guvernamentale al SUA a lansat în eter discursul lui Putin

Canalul de transmisiuni guvernamentale al SUA, C-SPAN, a lansat în eter un fragment cu o durată de o jumătate de oră din discursul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, conţinând un mesaj către Adunarea Federală a ţării, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Postul de televiziune C-SPAN este specializat în emisiunile în direct de la evenimente politice, inclusiv din Congresul SUA. Înregistrarea discursului lui Vladimir Putin, cu traducerea în limba engleză, a fost difuzată înainte de transmisiunea în direct de la mitingul preşedintelui ales Donal Trump din Ohio, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Candidatul la postul de preşedinte al Austriei a cerut ca Crimeea să fie recunoscută drept pământ rusesc

Candidatul Partidului Libertăţii din Austria la funcţia de preşedinte al ţării, Norbert Hofer, a cerut, într-un interviu pentru agenţia APA, să fie respectată voinţă locuitorilor Crimeii, care şi-au exprimat dorinţa de a se uni cu Rusia, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Putin a reamintit esenţa verdictului dat regizorului ucrainean Senţov

Regizorul rus Alexandr Sokurov l-a rugat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să-l elibereze pe regizorul ucrainean Oleg Senţov, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Pentru eliberarea regizorului ucrainean Oleg Senţov, condamnat pentru pregătirea unor atacuri teroriste în Crimeea, trebuie să se constituie anumite condiţiuni, transmite IZVESTIA. Putin a subliniat, de asemenea, că ucraineanul este condamnat „nu pentru creaţie, ci pentru terorism”.

http://izvestia.ru/

Instanţa l-a condamnat pe Senţov la 20 de ani de colonie pentru organizarea de atacuri teroriste în Crimeea. Alţi figuranţi în acest dosar – Alexandr Kolcenko, Alexei Crinii şi Ghennadi Afanasiev – au primit de la şapte la 10 ani de detenţie, reaminteşte RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/incidents/

Kremlinul a negat planurile privind reformarea administraţiei prezidenţiale

Kremlinul a negat planurile privind reformarea administraţiei prezidenţiale, a spus o sursă a RBC din Kremlin, confirmată de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

http://www.rbc.ru/

Kremlinul va alcătui listele cu guvernatorii care trebuie concediaţi

Blocul de politică internă al administraţiei prezidenţiale, condus de Serghei Kirienko, va pregăti listele regiunilor unde va fi necesară remanierea guvernatorilor, au comunicat pentru DOJDI surse din administraţia preşedintelui.

De asemenea, după spusele lor, vor fi alcătuite liste ale regiunilor unde guvernatorii trebuie lăsaţi în funcţie, precum şi liste ale regiunilor unde decizia privind menţinerea ori schimbarea conducerii nu este evidentă.

https://tvrain.ru/

La alcătuirea listelor, potrivit unuia dintre interlocutorii postului de televiziune, vor fi luate în considere un şir de criterii. În primul rând, ratingul conducătorului şi starea economiei. Metodologia de evaluare a stării economiei se elaborează, transmite MEDUZA.

https://meduza.io/

În aparatul preşedintelui va apărea funcţia de curator pentru alegerile regionale

În cadrul Direcţiei prezidenţiale pentru politica internă, până la finele anului va apărea o subdiviziune ca va fi responsabilă pentru desfăşurarea alegerilor regionale, a comunicat pentru INTERFAX o sursă din Kremlin.

http://www.interfax.ru/

ECONOMIE

Parlamentul Turciei a ratificat construcţia „Fluxului turcesc”

Parlamentul Turciei a votat pentru ratificarea acordului cu Rusia cu privire la proiectul construcţiei conductei de gaz „Fluxul turcesc”, informează DOJDI cu referire la MILLIYET. În favoarea ratificării au votat 210 din 223 din numărul deputaţilor prezenţi la şedinţă.

https://tvrain.ru/

Putin a jucat un rol-cheie în tranzacţia cu OPEC

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a jucat „un rol decisiv” în depăşirea divergenţelor dintre Iran şi Arabia Saudită în cadrul negocierilor privind restricţionarea extracţiilor de petrol – reducerea extracţiilor zilnice cu 1,2 milioane de barili, până la 32,5 milioane, scrie REPUBLICI cu referire la REUTERS şi sursele acesteia.

https://republic.ru/posts/76900

Potrivit datelor agenţiei, eforturile diplomatice ale lui Putin privind încheierea unui acord în interiorul OPEC au început încă luna septembrie 2016, când în culoare summit-ului G20 din Hangzhou el s-a întâlnit cu prinţul Arabiei Saudite. Rolul decisiv, în cele din urmă, l-a jucat discuţia sa telefonică cu preşedintele Iranului.

http://www.rbc.ru/

FSB a aflat despre pregătirea unor atacuri cibernetice asupra sistemului financiar al Rusiei

FSB a comunicat că serviciile speciale străine pregătesc atacuri cibernetice asupra Rusiei în încercarea de a destabiliza sistemul financiar al Rusiei în câteva zeci de oraşe, se spune pe site-ul Serviciului Federal de Securitate, transmite LIFE.

https://life.ru/

Capacităţile serverelor şi centrele de dirijare pentru efectuarea acestor atacuri se află pe teritoriul Olandei şi aparţie companiei ucrainene de hosting „Blazingfast”, menţionează DOJDI.

https://tvrain.ru/

„BlazingFast” nu a primit demersul FSB-ul rusesc în legătură cu atacurile hacker din Olanda, dar este gata să prezinte informaţia privind organizatorul atacurilor în decurs de şase ore, a comunicat pentru TASS directorul companiei, Anton Onopriciuk.

http://tass.ru/

În ajun a devenit cunoscut faptul că una dintre băncile ruseşti a pierdut mai bine de 100 de milioane de ruble (circa 1,5 milioane de dolari) ca urmarea a unui atac hacker. A fost atacată filiala unei bănci regionale, transmite NOVAIA GAZETA.

https://www.novayagazeta.ru/

Pentru reconstrucţia aeroporului Şeremetievo către Campionatul Lumii 2018 nu ajung 13 miliarde de ruble

Construcţia cele de-a treia piste de aterizare la aeroportul Şeremetievo, prevăzută către campionatul lumii la fotbal din 2018, s-a confruntat cu insuficienţa de mijloace, scrie KOMMERSANT.

Pentru proiectul în valoare de 35,5 miliarde de ruble (circa 553,97 de milioane de dolari) sunt necesare încă 13 miliarde de ruble (peste 200 de milioane de dolari), iar deficitul comun pentru toate obiectele de stat din Şeremetievo constituie 19 miliarde de ruble (circa 296,49 de milioane de dolari).

http://www.kommersant.ru/

Instanţa a arestat 9 miliarde de ruble pe conturile filialei IKEA

Judecătoria Krasninsk din regiunea Smolensk a arestat 9,3 milioane de ruble (circa 140,4 milioane de dolari) pe conturile filialei ruse a IKEA, IKEA Mos, la cererea omului de afaceri Constantin Ponomariov, cu care compania are un conflict de şase ani, informează RBC.

http://www.rbc.ru/

Ponomariov şi IKEA se judecă de mai mulţi ani din cauza arendei generatoarelor pentru supermarketurile companiei mobiliare din Sankt-Petersburg. Împotriva lui Ponomariov au fost intentate cinci dosare penale la iniţiativa IKEA, dar dosarele au fost închise din lipsă de dovezi, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

IKEA va contesta această decizie, informează TASS. Compania consideră acţiunile oponenţilor drept folosire a schemelor ilegale pentru a obţine bani.

http://tass.ru/

SOCIETATE

O cetăţeană a Rusiei a fost închisă pentru un SMS privind tehnica militară din Soci în ajunul războiului cu Georgia

Cetăţeana Rusiei, Oxana Sevastidi, este condamnată la şapte ani de puşcărie sub acuzaţia de trădare de stat, informează MEDUZA.

Drept pretext pentru urmărirea penală au servit câteva SMS-uri pe care ea le-a expediat în anul 2008, cu puţin timp înaintea războiului cu Georgia. Sevastidi îi scria unui prieten din Georgia că a văzut la Soci un tren cu tehnică militară plecând în direcţia Abhaziei.

https://meduza.io/

Avocaţii „Echipei 29” intenţionează să conteste decizia, în ciuda faptului că termenul procesual deja a expirat, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Instanţa l-a arestat pe directorul executiv al „Roscosmos”

Ancheta i-a prezentat acuzaţia de fraude cu bunurile imobiliare ale corporaţiei ruse constructoare de avioane „MiG”, în valoare de 200 de milioane de ruble, directorului executiv al „Roscosmos”, Vladimir Evdokiov. El este arestat.

http://www.rbc.ru/

Potrivit anchetei, Evdokomov, împreună cu complicii săi, a achiziţionat la începutul anilor 2000 drepturile asupra corporaţiei „MiG”. Complexul de edificii, cu o suprafaţă de 22 de mii de metri pătraţi, care se afla sub conducerea filialei „MiG”, a fost vândut de câteva ori, iar pe urmă, timp de mai bine de 10 ani, a fost arendat structurilor ce făceau parte din Corporaţia Unită Constructoare de Avioane, informează MEDUZA.

https://meduza.io/

Nava de marfă „Progress” s-a prăbuşit

Nava de marfă „Progress MS-04”, care a decolat la 1 decembrie spre Staţia Cosmică Internaţională, s-a prăbuşit pe teritoriul Tuva, informează RIA NOVOSTI cu referire la o sursă din structurile de forţă din regiune.

https://ria.ru/

La posibila avarie puteau conduce anumite probleme tehnice, informează ROSBALT cu referire la INTERFAX.

http://www.rosbalt.ru/

Mai exact, neglijenţa la asamblarea motorului de treapta a treia a rachetei purtătoare „Soiuz-U”, transmite LENTA.

https://lenta.ru/

MOLDOVA

Rogozin: Găgăuzia este un pionier în dezvoltarea relaţiilor interregionale

Găgăuzia este un pionier în dezvoltarea relaţiilor interregionale dintre Moldova şi Rusia. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul Dmitri Rogozin la finele reuniunii de la Moscova a comisiei interguvernamentale a celor două ţări, transmite GAGAUZINFO.MD. Potrivit afirmaţiilor sale, Autonomia a stabilit relaţii trainice cu cele mai mari regiuni ale Federaţiei Ruse.

http://gagauzinfo.md/

Serviciile vamale ale Transnistriei şi Rusiei au convenit asupra schimbului de informaţii

Serviciile vamale ale Rusiei şi autoproclamatei RMN au semnat „un Protocol privind organizarea schimbului de informaţii asupra mărfurilor şi mijloacelor de transport care circulă între Federaţia Rusă şi Transnistria”, informează INFOTAG.

Deja sunt formate grupuri de lucru, care urmează, în decurs de trei luni, să coordoneze condiţiile tehnice şi organizatorice ale interacţiunii informaţionale. Apoi sistemul de schimb va fi lansat.

www.infotag.md/