La 9 noiembrie Viena a anunțat că a deschis un dosar penal pe numele unui colonel în rezervă care timp de 20 de ani a livrat informații Moscovei.

Din această cauză, ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl și-a anulat vizita la Moscova, programată pentru luna decembrie a acestui an.

Colonelul a cărui nume nu a fost dat publicității ar fi livrat Moscovei informații ce țin de criza migrației cu care se confruntă Austria, despre aviația, sistemele de artileri și de apărare a țării, notează Svoboda.org.

Bărbatul care la moment ar avea în jur de 70 de ani, ar fi transmis informațiile prin scrisori criptate sau folosit sisteme de comunicare prin satelit. În 2006 acesta a încercat să pună capă colaborarii, însă nu se știe dinc e cauză a continuat. Pentru serviciile sale ar fi primit circa 300 de mii de euro.

Spionul a fost descoperit cu ajutorul unor alte țări, iar unele surse media au scris că ar fi vorba despre serviciile secrete germane. Moscova ar fi aflat despre deconspirarea spionului și i-a dat indicații să distrugă toate materialele pe care le deține, acesta însă nu a reușit. În timpul reținerii oamenii legii au ridicat un laptop care la moment este studiat.

Acest scandal ar putea lovi dur în relațiile bilaterale dintre Viena și Moscova. Premierul Sebastian Kurtz a declarat că spionajul împotriva unei țări neutre este inadmisibil, iar dacă faptele se vor confirma atunci relațiile bilaterale vor avea de suferit. Amintim că Viena a refuzat să expulzeze diplomați ruși în cazul atacului cu armament chimic asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal în orășelul britanic Salisbury, mai mult decât atât, compania austriacă OMV se pronunță în favoarea gazoductului Nord Stream 2 criticat de SUA și mai multe țări din sud-estul Europei.

Astăzi ambasadorul Austriei la Moscov aa fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru discuții.