Site-ul ucrainean Mirotvoreț, care publică numele persoanelor care au atentat sau au susținut violarea integrității teritoriale a Ucrainei, l-a inclus în baza sa de date pe fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schröder.

Potrivit site-ului Mirotvoreț, Schroder se face vinovat de susținerea separatiștilor din Donbas, transmite TASS. În calitate de argument ucrainenii aduc declarațiile lui Gerhard Schröder care a spus că autoritățile de la Kiev „duc un război contra Donbasului”. 

Fostul cancelar a mai criticat și politica Uniunii Europene față de Ucraina. 

„Conducerea Comisiei Europene nici nu-și dă seama de cât este de divizată Ucraina pe plan cultural și social. UE a făcut o mare greșeală, când a propus Ucrainei să semneze Acordul de Asociere”, a spus Gerhard Schröder.

Mai mult decât atât, Schroder a declarat, într-un interviu pentru publicația Aachener Nachrichten, că anexarea Crimeii de către Rusia a fost legală.

Fostul cancelar a menționat că peninsula a fost donată Ucrainei în 1954, printr-o decizie a fostului prim secretar al PC al URSS, Nikita Hrușciov.

Gerhard Schröder a fost cancelar al Germaniei între 1998 și 2005. După plecarea din politică, a deținut diferite funcții în companii afiliate Gazpromului, printre care și cea de director al companiei care administrează gazoductul Nord Stream.