Londra încearcă să convingă țările UE să impună un nou pachet de sancțiuni contra înalților funcționari din Departamentul Central al Marelui Stat Major al Armatei Ruse, în trecut GRU.

Despre aceasta anunță ziarul britanic The Times care citează surse diplomatice. 

„Marea Britanie încearcă să obțină susținere din partea Franței și Germaniei în acest sens. Aceasta înseamnă că, în săptămânile următoare, Ministerele de Externe ale acestor state urmează să blocheze conturi și să interzică călătoriile tuturor celor vizați pe teritoriul său”, se arată în materialul publicat de The Times.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a negociat încă în luna octombrie cu miniștrii de Externe din statele est-europene despre sancțiuni contra câtorva zeci de persoane care se fac vinovate de atacul din Salisbury.

Potrivit sursei, lista de sancțiuni ar urma să fie anunțată luna viitoare. Aceasta ar fi prima confirmare a identității celor doi agenți GRU, Petrov și Boșirov, care s-au dovedit a fi Mișkin și Cepiga, eroi a Rusiei.

Londra îi acuză pe cei doi că au pus în aplicare atacul asupra fostului agent GRU, Serghei Skripal și fiicei acestuia, Iulia.

Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți inconștienți, la 4 martie 2018, într-un parc din orășelul britanic Salisbury. Ulterior, s-a stabilit că cei doi au fost otrăviți cu o substanță neuro-toxică numită Noviciok.

Londra și Occidentul au acuzat Rusia de utilizarea ilegală a armelor chimice pe teritoriul unui stat străin. Moscova a respins toate acuzațiile.