Reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, a fost inclusă în top 20 femei care influențează dezbaterile și politicile de la Bruxelles realizat anual de publicația Politico Europe, scrie Calea Europeană.

Odobescu este situată pe poziția a 6-a, devansându-le, printre altele pe Genevieve Pons, directorul Institului Jacques Delors, pe Brigid Laffan, director și profesor la Centrul pentru Studii Avansate Robert Schuman, dar și mai multe membre ale Parlamentului European orientate către politică digitală și personalități din domeniul media.

”Odobescu este un diplomat de carieră care are un loc de muncă dificil, acela de a reprezenta o țară în care mulți sunt asociați cu corupția la cele mai înalte niveluri. Ambasadorul României la UE contribuie la menținerea eforturilor țării sale pentru președinția UE în 2019, pe măsură ce Brexit, Trump, Rusia și naționaliștii din Europa perturbă scena diplomatică a UE.

La Bruxelles, ea a îmbunătățit eforturile de comunicare ale reprezentanței României și a deschis-o pentru evenimente. Dar provocarea ei reală va veni la începutul anului viitor, când România va fi însărcinată să dirijeze Europa de pe stâncile Brexit și să se confrunte cu un mediu politic fracturat care ar putea avea mai multe provocări între capitalele naționale și Bruxelles, dar și un Parlament European puternic fragmentat” (Politico Europe despre Luminița Odobescu).

Pe primele cinci poziții se află, printre altele, Arancha Gonzales, director executiv International Trade Centre, Consiliul Femeilor din Bruxelles, cele trei femei secretar general adjunct ale Comisiei Europene sau Ann Mettler, directorul general al Centrului European pentru Strategie Politică, think tank-ul Comisiei Europene al cărei director adjunct este fostul ministrul Apărării, Mihnea Motoc.