Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că Biserica Ortodoxă Rusă nu are ce căuta pe teritoriul țării sale.

Eu și Ucraina ne conducem de principiul de a nu ne implica în treburile Bisericii. Mai ales când vine vorba despre biserica altui stat”, a spus Poroșenko citat de Pravda Ukraina.

Liderul de la Kiev a dat asigurări că după Sinodul de unificare a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, aceasta va deveni cu adevărat independentă. Ierarhii urmează să-și aleagă singuri conducătorul. Poroșenko a subliniat că este ceva anormal ca un stat cum e Rusia să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta problema Bisericii din Ucraina.

„Dragii mei, voi nu aveți ce căuta aici. Nu are ce căuta biserica voastră, nu au ce căuta trupele voastre militare, nu are ce căuta armamentul vostru. Acasă, în Rusia!”, a spus Poroșenko.

Șeful statului ucrainean a mai subliniat că obținerea Autocefaliei înseamnă pentru Kiev obținerea unei a doua independențe, după cea din1991.

Amintim că Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol a recunoscut ierarhii Bisericii Ortodoxe ucrainene și urmează să ofere tomos pentru Ucraina.